Conform unui raport publicat de organizația TUV din Germania, Dacia Logan se numără printre mașinile cel mai puțin fiabile, alături de Tesla Model 3.
Pentru context, testul TUV este echivalentul german al inspecției tehnice periodice (ITP) pe care o efectuăm în România. Potrivit Carscoops, până în luna iunie a acestui an, TUV a verificat peste 10 milioane de automobile. Se pare că aproximativ 20% dintre mașinile testate au picat inspecția germană.
Tesla și Dacia, cele două mărci văzute în mod regulat în lupta pentru victoria generală în clasamentul european al vânzărilor lunare, au ocupat, de asemenea, fruntea listei mașinilor predispuse la defecțiuni.
Raportul clasifică mașinile în funcție de vârstă, iar Tesla Model 3 a fost fruntașă în ceea ce privește problemele în segmentul de 2-3 ani. Problemele observate frecvent includ deficiențele de frânare, despre care inspectorii spun că se datorează parțial modului în care vehiculele electrice se bazează în mare măsură pe recuperarea energiei pentru a decelera, ceea ce înseamnă că frânele convenționale nu primesc utilizarea de care au nevoie pentru a se menține într-o stare bună de operare. Alte defecte observate frecvent au fost problemele de suspensie. Acestea apar din cauza greutății mai mari generată de pachetele de baterii.
Dacia s-a clasat în categoria de vârstă de 2-3 ani pe locul al doilea, după Tesla Model 3. De altfel, Dacia a ocupat prima poziție în categoriile 6-7 ani cu modelul Dokker, 8-9 ani cu același model și 12-13 ani cu Logan. De asemenea, Dacia este prezentă fie pe locul 2 sau 3 în alți ani.
Printre alți producători prezenți pe lista mașinilor puțin fiabile se numără și BMW cu SUV-urile X5 și X6. La capătul mai pozitiv al spectrului, au existat vești bune pentru Audi TT, care a obținut o mulțime de clasări pe locul 3 pe întreaga plajă de vârste, la fel ca Golf Sportsvan de la Volkswagen.