Dacia interzisă de Elena Ceauşescu. Motivul: temerea că românii se vor transforma într-un neam de hipioţi – VIDEO
Aceasta este singura Dacia D6 Estafette recondiţionată din cele 642 de maşini care au fost produse. Se spune că acest modelul a fost interzis de Elena Ceauşescu pentru că exista temerea că românii se vor transforma într-un neam de hipioţi. Asemănarea cu van-ul Volkswagen din anii ’60 fiind, în viziunea ei, mult prea periculoasă.
Sursă foto: VICE
Maşina din imagine a fost produsă în 1977, şi îi aparţine luiDudi Levente, el fiind şi cel care a restaurat-o. Primul proprietar a fost o instituţie de stat, autoutilitara deservind restaurantul Comitetului Central al PCR. După Revoluţie a ajuns în curtea Poliţiei de Frontieră Constanţa fiind vândută apoi la sfârşitul anilor 90 unui cetăţean din Tuzla. Ulterior ea a fost achizitţonată de actualul proprietar şi restaurată pe parcursul a mai multor ani. Pentru piesele lipsă sau deteriorate care nu au putut fi găsite noi s-a apelat la un exemplar donator. Din fericire proiectul s-a încheiat cu succes.
Despre Dacia D6 Estafette
Dacia D6 este prima autoutilitară fabricată vreodată de Automobile Dacia, fiind o asamblare în sistem CKD a modelului francez Renault Estafette. A fost asamblată în România între 1975 şi 1978, fiind realizate doar 642 de exemplare.
Pentru a scuti o parte din costurile colecţiei CKD (R12-Dacia 1300), Regia Naţională Renault a transferat la Mioveni fabricaţia unei cutii de viteze , pentru gama utilitară Estafette. Practic a fost mutată linia de fabricaţie de la Cleon, din Franţa, în Romania cu şcolarizarea personalului roman timp de 3-6 săptămâni.
În perioada 1975-1978 la Mioveni au fost asamblate 642 de autoutilitare (1975 – 176 unitati, 1976 – 49, 1977 – 371, 1978 – 46).[necesită citare] Motorul şi toate anexele sale (mai puţin pompa de apă şi carcasa filtrului de aer) erau comune cu cele ale modelui Dacia 1300, fiind de fabricaţie românescă.
Tot de fabricaţie românească erau sistemul de frânare care echipează puntea spate, geamurile, plafonierele, anvelopele şi tapiţeria.
Varianta de caroserie asamblată la Mioveni a fost cea transport mărfuri, cu plafon standard. Principalul beneficiar al modelului Dacia D6 a fost Poşta Română, automobilul fiind vândut exclusiv instituţiilor de stat. Uzina Autobuzul din capitală a încercat echiparea unei caroserii TV cu mecanica Estafette, proiectul fiind un eşec