Dacia Duster Army, prezentată publicului pentru prima dată la parada militară din 1 decembrie 2014, ar putea ajunge ajunge în echiparea forţelor române.
Cauciucuri de iarnă 2015. Cele mai bune mărci şi preţurile la care le poţi găsi în România
Maşină de teren personalizată de inginerii de la Dacia pentru nevoile forţelor naţionale de apărare s-a aflat printre subiectele unei întâlniri care a avut loc între directorul Dacia, Nicolas Maure, şi Sorin Encuţescu, secretar de stat, responsabil pentru industria de apărare.
Părţile şi-au exprimat dorinţa si deschiderea necesară pentru a dezvolta programul Dacia Duster Army şi a realiza un model adecvat cerinţelor operaţionale ale potenţialilor beneficiari din Sistemul Naţional de Securitate şi Industria de apărare. Totodată, s-a covenit organizarea unor întâlniri prin care sa fie probate performanţele tehnice şi funcţionale ale modelului, dar şi posibilităţile de echipare şi utilizare ale acestuia.
Culmea tupeului. Gest revoltător făcut de un şofer băcăuan. VIDEO
La parada de 1 decembrie 2014 din Bucureşti şi-au făcut apariţia, printre obişnuitele utilaje motorizate, şi două exemplare Dacia Duster Army şi Dacia Duster Pick-up Army.
Potrivit celor de la Dacia, Duster Army are tracţiune 4×4 şi binecunoscutul motor diesel de 1,5 litri cu 110 CP. Totodată, modelul militar respectă standardele militare NATO pentru această categorie de vehicule şi poate fi aeropurtat.
Mai mult, dispune de protecţii exterioare suplimentare şi sisteme de conexiune (mecanică şi electrică) cu alte vehicule militare (prize electrice de 12V şi 24V şi dispozitive de remorcare şi tractare, inclusiv troliu electric).
Eşti pregătit de sezonul rece? Uite ce trebuie să ai în maşină când vine zăpada
O altă surpriză a fost modelul special Dacia Duster Pick-up Army, dezvoltat în colaborare cu carosierul Romturingia.
Duster Pick-up Army are două locuri, tracţiune 4×4 şi motor diesel de 1,5 litri cu 110 CP. În plus, are protecţii exterioare din plastic şi e dotat cu echipament militar de supraveghere.
Drive-test cu Dacia Duster Army
Dacia Duster 1.5 dCi 110 CP 4×4, varianta Army, este o variantă personalizată a SUV-ului Laureate, capabil acum să execute o serie de misiuni specifice armatei, scrie Revista Forţelor Terestre.
Armata Română a testat în decembrie 2013, în Poligonul „Mihai Bravu”, noul Duster Army.
„La finele lunii octombrie 2013, am avut surpriza ca specialiştii de la Dacia să ne prezinte varianta pe care o vedeţi expusă aici, fără turelă, cu parte din probleme rezolvate, adică priză de 12-24V, alimentare exterioară, roll cage care permite răsturnarea maşinii fără să afecteze habitaclul, cabestanul din faţă, cârligul din spate, sistemul de iluminare blackout prin care vehiculul îşi direcţionează luminile către sol, rămânând puţin vizibil din exterior, scuturi de protecţie pentru subansambluri ale vehiculului etc”, a explicat colonelul Alexandru Caravan, de la Departamentul pentru armamente.
Caravan a precizat că, pe viitor, capabilităţile autovehiculului vor fi extinse pentru a se apropia de cerinţele pe care armata le are.
„Ar mai fi nevoie de mărirea sarcinii, de mărirea puterii motorului, de creştere a posibilităţilor de trecere peste obstacole, pante etc. Noi avem ca temă ulterioară să studiem până unde putem să împingem greutatea totală pentru a putea adăuga chituri de protecţie, blindaj”, a spus colonelul.
Dacia Duster Army este echipată cu o platformă telecomandată, compusă din sistemul de armament, aparatură de ochire, modul de observare. Platforma este realizată de inginerii Uzinei Mecanice Bucureşti, care au adaptat un echipament din dotarea dragorului de mine pe şasiu de tanc utilizat de Forţele Terestre. Platforma a fost realizată de specialiştii de la Uzina Mecanică Bucureşti.
„În poligonul din Mihai Bravu s-au folosit numai cartuşe de manevră, mitraliera cal. 7,62 mm fiind manevrată din interiorul maşinii de către un operator prin intermediul unui joystick legat la un calculator integrat cu display touchscreen”, au arătat reprezentanţii Armatei.
„Platforma teleoperabilă este una din cele cinci versiuni ale echipamentului. Prezenta versiune este una din aluminiu, cu greutate scăzută, fapt care ne-a permis să o montăm pe vehicule de tip Dacia”, a explicat Gheorghe Ioana, directorul general al Uzinei Mecanice Bucureşti.
Digital Bit s-a ocupat de partea electro-optică a platformei. „Sistemul are atât capabilităţi de luptă, cât şi de observare, fiind compus dintr-o cameră de observare de zi, o cameră termală şi, opţional, i se poate ataşa un sistem de telemetrare laser care permite aflarea distanţei unui obiectiv faţă de autovehicul”, a precizat Bogdan Bărbulescu, directorul companiei.
Dacia Duster Army poate în prezent să execute misiuni de patrulare, dar şi să asigure paza unor perimetre.
„Fără îndoială, Dacia Duster Army este un rezultat al colaborării dintre militari şi civili, prin care un produs, destinat iniţial utilizării exclusive în spaţiul civil, prin imaginaţie, ambiţie, capacitate tehnică şi parteneriat, să poată servi şi în spaţiul militar. Între misiunile care pot fi îndeplinite cu un astfel de vehicul s-ar număra cele de patrulare, de asigurare a pazei perimetrale, de cercetare etc”, scrie maiorul Dan Crişan.