Dacă și tu ții gel antibacterian în mașină, mergi și scoate-l acum! ISU avertizează

Publicat: 01 08. 2021, 14:25
Actualizat: 01 08. 2021, 14:25

Pandemia ne-a schimbat complet obiceiurile, iar acum nu mai plecăm nicăieri fără a avea o sticluță de gel antibacterian sau alt tip de dezinfectant pentru mâini. În anumite situații, însă, astfel de recipiente pot deveni extrem de periculoase. Dacă și tu ții gel antibacterian în mașină, mergi și scoate-l acum! ISU avertizează că este pericol de explozie.

Intră în Galeria FOTO

Aproape toți șoferii au în aceste zile în mașină măști de protecție și șervețele sau gel antibacterian. Puțini știu însă că recipientele cu dezinfectant pentru mâini conțin substanțe puternic inflamabile. Dacă sunt lăsate la căldură, în acest caz într-o mașină care stă în soare, se pot transforma în adevărate cocktailuri Molotov.

Nu numai gelul antibacterian este periculos dacă este lăsat într-o mașină expusă la soare, ci și alte obiecte care conțin substanțe inflamabile sau se află sub presiune. Asta deoarece temperatura din habitaclu poate atinge rapid chiar și 60 de grade într-o mașină expusă la soare.

Inspectoratul pentru situații de urgență a emis o avertizare pentru șoferi să scoată imediat aceste obiecte periculoase din mașină, înainte de a fi prea târziu. Unele dintre ele sunt pur și simplu uitate prin mașină de multă vreme, așa că nu strică să faceți puțină curățenie în torpedo, în portbagaj și sub scaune.

Ții gel antibacterian în mașină? ISU avertizează că trebuie îndepărtat imediat! Este pericol de explozie

„Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții. La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor. Gelul antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă, conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze”, se arată într-o postare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Desigur, nu doar obiectele sunt în pericol dacă rămân într-o mașină parcată la soare. Nu lăsați niciodată animale în mașină vara, nici chiar pentru scurt timp. Pericolul este cu și mai mare pentru copiii mici, acestora lipsindu-le capacitatea de a-și regla temperatura corpului.

Interiorul unei mașini lăsate la soare poate atinge rapid temperaturi de peste 50 de grade, o temperatură la care corpul bebelușilor va ceda rapid, în numai câteva minute. O dovedește numărul mare de cazuri de decese din această cauză raportate în Statele Unite – în medie, 39 de an, potrivit Kidsandcars.org. În România nu există astfel de statistici, cu toate că pompierii au intervenit nu doar o dată pentru salvarea copiilor închiși într-o mașină încinsă.

Pe vreme de caniculă este important să iei toate măsurile pentru a răcori eficient interiorul unei mașini înainte de a porni la drum. De asemenea, nu ignora sfaturile care te ajută să călătorești în siguranță la temperaturi extreme.