Dacă lovești o mașină, dar nu îți dai seama și pleci, se consideră fugă de la locul accidentului?
Sunt cazuri în care șoferii au lovit o altă mașină, dar nu au realizat acest lucru. Pentru că impactul a fost unul ușor, iar cel aflat fie se grăbea, fie nu era atent. Dar, în cazul în care lovești o altă mașină, dar nu îți dai seama și îți continui drumul, se consideră fugă de la locul accidentului?
Sunt cazuri în care șoferii, din grabă sau neatenție, lovesc o altă mașină. Asta se întâmplă, de cele mai multe ori, în parcare.
Dar, se poate întâmpla și în trafic să atingi o altă mașină, fără să îți dai seama.
Dacă lovești o mașină și pleci, se consideră fugă de la locul accidentului?
Legea stabilește că orice accident, chiar și cele soldare cu pagube materiale ușoare, trebuie raportate.
Fie se încheie o constatare amiabilă, fie cei implicați trebuie să se prezinte la biroul de accidente ușoare.
Iar această obligație se aplică și în cazul în care lovești o altă mașină fără să-ți dai seama și îți continui drumul. Caz în care, da, se poate considera fugă de la locul accidentului.
„Conform legii în vigoare, în cazul în care un conducător auto lovește o altă mașină și nu oprește pentru a încheia o constatare amiabilă sau nu se prezintă la Poliție în 24 de ore pentru a raporta accidentul, se consideră neprezentare. Dacă sunt doar pagube materiale, șoferul va rămâne fără permis pentru 30 de zile. În cazul în care șoferul nu a observat când s-au produs avariile, doar instanța poate anula procesul verbal. Polițistul e obligat să ia măsuri legale”, a explicat pentru ProMotor polițistul Tavi Perțea, care a devenit cunoscut în mediul online datorită clipurilor postate pe contul de YouTube, în care explică legislația rutieră și modul în care se aplică aceasta.
Ești obligat să mergi la poliție dacă ai găsit mașina lovită în parcare?
Dacă ai găsit mașina lovită în parcare, trebuie să mergi la poliție. Indiferent că ai asigurare RCA sau CASCO, ești obligat să raportezi incidentul.
Pentru că legea rutieră stabilește că numai în cazul în care se completează o înțelegere amiabilă, prezentarea la poliție nu mai e necesară.
Ceea ce înseamnă că, atunci când îți găsești mașina lovită, trebuie să depui plângere la poliție. Asta presupune să dai o declarație în care explici ce s-a întâmplat, unde ai parcat și intervalul orar în care a fost mașina staționată în acea zonă.
De asemenea, orice imagini sau declarații de la martori sunt importante și pot ajuta la identificarea autorului.
Iar după ce va analiza informațiile, poliția va elibera o autorizație de reparație. Doar în baza acestui document vei putea remedia, legal, daunele vehiculului.
Totodată, autoritățile vor încerca să dea de urma șoferului vinovat. Dacă va fi identificat, va fi acuzat de fugă de la locul accidentului și va avea permisul suspendat.
În cât timp trebuie declarat un accident
Un accident în urma căruia au rezultat doar pagube materiale, poate fi raportat la poliție în cel mult 24 de ore.
În caz contrar, poți primi o amendă de până la 825 de lei permisul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile.
„Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art 79, din Codul Rutier.
Acesta se va încadra la categoria de accidente ușoare de circulație, dacă nu a rezultat rănirea unei persoane.