Dacă ai făcut constatare amiabilă, mai poți raporta accidentul la poliție? Ce valabilitate are „amiabila”

Publicat: 01 03. 2024, 07:00

În momentul în care un șofer e implicat într-un incident în trafic, fără victime, are posibilitatea de a întocmi o constatare amiabilă. Dar, odată ce a fost completată „amiabila”, mai poți merge la poliție pentru a raporta accidentul?

Constatarea amiabilă poate fi încheiată doar atunci când două vehicule sunt implicate într-un accident rutier ușor, fără victime.

Unul dintre șoferi își asumă vina pentru producerea accidentului și își dă acordul ca mașina celuilalt să fie reparată pe asigurarea sa.

2024: Cum se încheie constatarea amiabilă

Constatare amiabilă se poate încheia dacă în accident au fost implicate doar două vehicule.

De asemenea, este important ca, în urma accidentului, să nu fi existat pagube față de terți. Și, desigur, să nu existe persoane rănite.

Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informații privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).

Astfel, cei doi conducători auto vor descrie pe scurt cum a avut loc evenimentul rutier. Mai exact, vor bifa o serie de căsuțe corespunzătoare celor întâmplate (am intrat pe contrasens/am virat fără să mă asigur/nu am acordat prioritate/ etc.).

Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului, din care să se înțeleagă direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție.

La final, fiecare șofer va nota datele personale de identificare, fiecare va trece numărul poliței RCA și apoi vor semna ambii documentul.

Șoferul vinovat de producerea accidentului va păstra o copie a constatării amiabile, iar cel păgubit va păstra originalul.

Acte necesare pentru constatare amiabilă

Pentru a încheia o constatare amiabilă, ambii șoferi trebuie să aibă valabile:

  • Asigurarea RCA
  • Cartea de identitate
  • Permisul de conducere
  • Certificatul de înmatriculare (talonul auto) cu ITP la zi.

Șoferii vor completa apoi formularul de asigurare amiabilă cu toate aceste date de identificare (acesta e în formă autocopiativă, deci scrisul se va imprima automat pe cea de-a doua filă).

Șoferul care își asumă vina pentru producerea accidentului va trebui să la dispoziția celui păgubit câte o copie din fiecare document de mai sus (poate fi și sub forma unei fotografii, realizată cu telefonul mobil).

Situații în care ești obligat să te prezinți la Poliție

Sunt mai multe situații în care această constatare amiabilă nu poate fi încheiată, cum ar fi:

  • șoferii nu se înțeleg asupra vinovăției
  • sunt implicate 3 sau mai multe vehicule
  • este implicată o terță persoană (de exemplu, gardul unei case a fost avariat de un vehicul scăpat de sub control)
  • unul dintre șoferi nu are actele necesare (asigurare RCA, permis de conducere, talon, etc.).

Astfel, în oricare dintre aceste situații, dacă accidentul nu s-a soldat cu victime, șoferii au la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a raporta ce s-a întâmplat.

Dacă sunt persoane rănite, șoferii au obligația de a suna la 112 pentru a anunța ce s-a întâmplat. Iar în cazul accidentelor cu victime, este interzisă mutarea mașinilor și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea Poliției.

Dacă ai făcut constatare amiabilă, mai poți raporta accidentul la poliție?

În momentul în care doi conducători auto au încheiat o constatare amiabilă, nu se mai poate raporta incidentul la poliție.

A fost o tamponare ușoară, iar doamna care a produs incidentul și-a asumat, inițial, vina. Am completat amiabila, dar a folosit date de pe o asigurare expirată. A doua zi, când am sunat-o și i-am spus problema, a zis că nu mai vrea să facem amiabilă și că se duce la poliție să raporteze accidentul, pentru că e de părere că eu eram de vină”, a declarat o doamnă implicată recent într-un incident rutier, în Ploiești.

Pentru că nu trecuseră 24 de ore de la producerea evenimentului, și doamna păgubită s-a prezentat la biroul de accidente rutiere Ploiești.

După ce le-am spus ce am pățit și că am completat amiabila, dar cu date greșite. Au verificat în baza de date și au constatat că există o asigurare valabilă pentru respectivul autovehicul. Apoi mi-au spus că poliția din acest punct nu mai poate face nimic, pentru că acea constatare amiabilă este valabilă chiar dacă sunt datele greșite. Dar că trebuie să mă adresez BAAR”, a mai explicat femeia pentru ProMotor.

Practic, odată completată înțelegerea amiabilă, fiindcă ambii șoferi au semnat-o, accidentul nu mai poate fi semnalat poliției.

Iar în cazul informațiilor eronate privind asigurarea, conducătorii autor trebuie să contacteze Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Ce este BAAR și în ce situații poți contacta această instituție

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este instituția care gestionează tot ceea ce ține de asigurările auto la nivel național.

Practic, atunci când apare o problemă în ceea ce privește plata primelor de asigurare, șoferii trebuie să se adreseze acestei instituții.

Doamna care a fost implicată în acest accident din Ploiești a contactat telefonic reprezentanții BAAR, care i-au transmis datele corecte ale asigurării persoanei vinovate de producerea accidentului.

În baza acestei asigurări și cu acel formular de constatare amiabilă, chiar dacă nu erau trecute datele corecte pe el, am putut deschide dosar de daună la compania respectivă de asigurări și să îmi repar mașina. Le-am spus ce s-a întâmplat și nu a fost nicio problemă”, a explicat doamna din Ploiești.

Dacă cel vinovat de producerea accidentului nu are, însă, o asigurare RCA valabilă, procedura este diferită.

Procedura în caz de accident cu o mașină fără asigurare

În cazul unui accident cu o mașină fără asigurare RCA, va trebui să vă prezentați la cea mai apropiată secție de poliție sau la biroul de accidente ușoare din localitatea respectivă.

Polițiștii vor întocmi procesul verbal de constatare a incidentului rutier și va stabili gradul de vinovăție al fiecărui șofer.

Apoi, păgubitul se adresează BAAR, care intervine și despăgubește vehiculele prejudiciate prin accidente cu un autoturism fără RCA.

Cum poți obține despăgubire de la BAAR?

Biroul Asigurătorilor din România garantează despăgubiri pentru daune materiale si vătămări corporale. Ulterior, BAAR va recupera banii de la șoferul vinovat de producerea accidentului.

Care pași pentru a obține despăgubiri de la BAAR:

  • Vă adresați BAAR în vederea deschiderii unui dosar de daună
  • Cererea trebuie să fie însoțită de documentul sau documentele în care sunt consemnate circumstanțele producerii accidentului. În primă fază, acestea pot fi trimise și prin e-mail, la fpvs@baar.ro.
  • Dacă ai reparat deja autovehiculul, trebuie să puneți la dispoziția BAAR chitanțele și facturile ce dovedesc suma cheltuită pentru reparații.
  • Veți primi despăgubiri sau un răspuns motivat cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire în maximum 90 de zile.

Ce documente cuprinde dosarul de daună?

Pentru a primi despăgubire de la BAAR, trebuie să vă asigurați că dispuneți de toate actele necesare deschiderii dosarului de daună.

Ce documente cuprinde dosarul de daună:

  • procesul verbal și constatarea amiabilă în original
  • copie după autorizația de reparație eliberată de Poliție pentru vehiculul avariat
  • copie după actul de identitate al solicitantului
  • copie după actul de proprietate al vehiculului avariat (certificat de înmatriculare – talonul, cartea de identitate a vehiculului, etc.)
  • orice alte documente care susțin declarațiile circumstanțelor de producere a accidentului sau a cererilor de despăgubire (devizul de reparație, facturi și chitanțe de reparație pentru autoturismele deja reparate, fotografii cu avariile autovehiculului).

Amenda pentru asigurare expirată

În cazul în care nu ai încheiat încă o poliță RCA sau asigurarea ta a expirat, poți primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

În plus, șoferii fără RCA valabil pot rămâne fără talon și fără plăcuțele de înmatriculare, care se rețin de către poliție.

De aceea, e important să îți reînnoiești anual asigurarea auto obligatorie.

Cât timp este valabilă constatarea amiabilă

Nu există un termen concret de valabilitate a constatării amiabile. Însă, legea prevede mai multe limite de timp pentru efectuarea anumitor acțiuni.

Conform legii, după ce a încheiat o înțelegere amiabilă, șoferul păgubit trebuie să contacteze biroul de daune al firmei de asigurări care va suporta costul reparației. Indicat ar fi ca asta să se realizeze în 24 de ore de la data producerii evenimentului.

La acest birou, un reprezentant al companiei va face mai multe poze mașinii și va întocmi un dosar de daună.

După ce specialiștii companiei de asigurări vor analiza dosarul, vor transmite șoferului păgubit în maximum 30 de zile de la depunerea acestora un răspuns. În lipsa unui răspuns, se consideră că dosarul a fost aprobat automat.

După avizarea dosarului, plata va trebui efectuată în maximum 10 zile de la depunerea ultimului document pe care firma de asigurări l-a înregistrat.

Însă, șoferii trebuie să țină cont și de o altă prevedere legală.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, stabilește Art. 148 din legea circulației.

Dacă se depășesc cele 30 de zile, vehiculul avariat nu va mai avea drept legal de circulație pe drumurile publice.