Cutremur pe piața asigurărilor RCA: Liderul City Insurance, la un pas de faliment
Se pregătește un adevărat cutremur pe piața asigurărilor RCA: liderul City Insurance, care deține 40% din piața asigurărilor RCA, este la un pas de faliment după ce a ratat termenul de majorare a capitalului.
City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, nu a virat banii pentru majorarea de capital, pentru a respecta cerința minimă de capital. ASF afirmă că va analiza situația și va lua deciziile care se impun. Astfel, autoritatea ar putea decide retragerea licenței City şi ar putea cere falimentul companiei. Situația în care se găsește astăzi City Insurance seamănă cu cea care a dus, în 2015, la falimentul Astra Asigurări, companie controlată de Dan Adamescu.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat de presă al ASF.
Cutremur pe piața asigurărilor RCA: De ce este City Insurance în pericol de faliment
City Insurance avea termen data de 3 septembrie pentru a capitaliza compania cu echivalentul a 150 de milioane de euro pentru a evita falimentul. Asta după ce, printr-o decizie a ASF din 4 iunie, City Insurance a fost trecută sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), companiei fiindu-i impus un aport de minimum 148 de milioane de euro la capital, necesar pentru a reface indicatorul de solvabilitate minimă (MCR).
City Insurance ajunsese deja să aibă zeci de mii de procese și reclamații pentru neplata daunelor, astfel că suma necesară pentru stabilizarea companiei este semnificativ mai mare (având în vedere și deficitul de capital și contractele de reasigurare), însă cei aproape 150 de milioane de euro erau strict necesari pentru a-și putea continua activitatea după 4 septembrie.
Falimentul City Insurance a mai fost cerut în 2019 de trei rețele de service auto care înregistrau plăți restante din partea liderul pieței asigurărilor care depășeau 3 milioane de lei. În luna aprilie, acționarul majoritar al City Insurance, Vivendi International, a anunțat că și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde de euro.
În 2015, liderului pieței RCA de atunci, Astra Asigurări, i-a fost suspendată licența de funcționare tocmai pentru că nu a reușit majorarea de capital impusă de lege. Un an mai târziu, Curtea de Apel București pronunța falimentul Astra, care avea să producă unde de șoc puternice în piața RCA.