Cursuri de conducere defensivă pentru reducerea numărului de accidente

Publicat: 16 03. 2020, 12:09

Guvernul dorește introducerea unor cursuri de conducere defensivă în procesul de pregătire a conducătorilor auto ca măsură pentru reducerea numărului de accidente rutiere. În prezent, România este pe primul loc în UE în privința riscului rutier, cu o medie de 98 de morți la un milion de locuitori. Media UE este la jumătate – 49 de morți proveniți din accidente rutiere la un milion de locuitori.

Măsura a fost propusă în cadrul reuniunii  Consiliului Interministerial pentru Siguranță Rutieră (CISR). Consiliul nu a mai organizat o reuniune din 2017, dar ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune că era necesar pentru a pune la punct o strategie pentru scăderea de urgență a numărului de victime ale accidentelor rutiere.

În urma discuțiilor, membrii CISR și-au declarat sprijinul activ pentru crearea unui cadru legal de încurajare a organizării de cursuri de conducere defensivă. Astfel, în perioada următoare se va constitui un grup de lucru pentru revizuirea legislației în vigoare pentru implementarea conceptului de conducere auto defensivă.

O altă măsură discutată este implementarea unui sistem automatizat pentru măsurarea vitezei și înregistrarea abaterilor în trafic, la nivel național. Pentru aceasta, legislația va trebui modificată. Rezultatul va fi sancționarea automatizată a șoferilor care depășesc viteza legală, trec pe culoarea roșie a semaforului sau încalcă alte reguli de circulație.

Membrii CISR au fost de acord și cu promovarea unui sistem de informare a conducătorilor auto pentru măsurarea distanței de siguranță între vehicule pentru evitarea accidentelor de tip față/spate, în special pe rețeaua de autostrăzi și drumuri expres.

„Ne-am întâlnit astăzi pentru a stabili cu toții ce putem face pentru ca pierderile de vieți omenești rezultate în urma accidentelor auto să nu mai fie la nivelul alarmant la care este în prezent. suntem pe primul loc în topul țărilor europene cu risc rutier crescut, înregistrându-se 98 de morți la milionul de locuitori în condițiile în care media europeană este de 49 de morți„, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

Acesta a mai adăugat că există un obiectiv clar la nivelul Uniunii Europene: acela de a reduce cu 50% consecințele accidentelor rutiere, până în 2030. Pentru atingerea acestuia, însă, este necesară implementarea unor măsuri stricte de educație rutieră, prevenție, dar și de sancționarea mai drastică a abaterilor.