Dacă intenționezi să cumperi o mașină second hand trebuie să știi să te ferești de țepele care pândesc la tot pasul. Samsarii de mașini pândesc în spatele fiecărui anunț cu mașini al căror kilometraj a fost dat înapoi sau care pur și simplu sunt doar rable cosmetizate. Pentru a fi sigur că ai găsit mașina potrivită, trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale în procesul de cumpărare.
Cumpărarea unei mașini second-hand nu este în sine o decizie greșită, iar de multe ori este singura opțiune, dat fiind bugetul limitat al multor familii. Există multe mașini bune pe piața second hand, care își vor asigura satisfacție mulți ani de la cumpărare. Există însă și multe mașini cu probleme, care îți vor mânca banii imediat după achiziție cu reparații costisitoare. Pentru a fi sigur că mașina second hand pe care vrei să o cumperi se încadrează în prima categorie, nu în cea de a doua, trebuie să verifici neapărat aceste aspecte.
Probabil cel mai important criteriu la cumpărarea unei mașini la mâna a doua îl reprezintă kilometrajul acesteia. Desigur, un autoturism cu prea mulți kilometri la bord s-ar putea să nu fie tocmai ceva de care ai nevoie, pentru că gradul ridicat de uzură al acestuia se poate traduce prin reparații importante de care va avea nevoie în curând.
Atunci când găsești o ofertă avantajoasă ca preț pentru un număr mult prea mic de kilometri ai unei mașini al cărei an de fabricare este unul îndepărtat ar trebui să-ți pui întrebări. Deși legislația interzice și pedepsește aspru această practică, foarte mulți vânzători fac imprudența de a da kilometrajul mașinii înapoi. Astfel, poți ajunge să plătești pentru un număr de kilometri uriaș. Și tot ce depășește pragul de 300.000 de kilometri înseamnă o investiție proastă.
Alege să cumperi o mașină la mâna a doua doar din surse sigure, care îți pot oferi istoricul autoturismului. Evită anunțurile de pe internet care par a fi foarte tentante, pentru că acestea pot ascunde probleme tehnice mari sau un număr fals de kilometri, ceea ce te va costa scump ulterior. De asemenea, este important să verifici numărul de kilometri reali al mașinii – nu e suficient să-l crezi pe cuvânt pe actualul proprietar. Poate nici el nu știe cu câți kilometri a cumpărat mașina.
La fel de importantă în procesul de achiziție a unei mașini rulate devine și verificarea atentă a caroseriei. Urmele care ți-ar da de bănuit că autoturismul a fost vopsit de curând nu ar trebui ignorate. Asta poate însemna că fostul proprietar vrea să ascundă urmele de rugină sau, mai grav, un accident în care mașina a fost implicată.
Orice defecțiune a caroseriei poate însemna pentru tine o cheltuială uriașă imediat ce ai pus mâna pe actele mașinii, așa că nu uita să te uiți cu atenție după semnele care ți-ar putea indica o revopsire recentă a acesteia.
Nu în ultimul rând, aruncă-ți un ochi asupra motorului. Cea mai bună idee la care ai putea apela este să iei cu tine un mecanic în care ai încredere, care ar putea observa din start posibilele nereguli ale motorizării mașinii pe care te pregătești să o cumperi. Dacă nu poți face asta, verifică singur dacă la evacuare fumul este vizibil, ceea ce ar indica o ardere incompletă a combustibilului sau faptul că uleiul este ars. Detectează orice posibilă scurgere de ulei sau zgomote ciudate care ar putea veni de sub capotă. Totodată, ai grijă ca anul de fabricație a bateriei mașinii să nu fie mai vechi de cinci ani, pentru a nu fi nevoit să investești într-una nouă cât de curând.