Codul rutier va stabili o perioadă fixă în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităţilor tranzacţionarea unei maşini. În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei, scrie Avocatnet.ro. Documentul a fost lansat vineri în dezbatere publică, pe site-ul MAI, şi, pentru a se aplica din 20 mai 2018, are nevoie doar de aprobarea Executivului.
Circularea pe drumurile publice cu maşinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă şi va putea fi sancţionată cu amenzi drastice, se arată într-un Proiect de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziţionării unei maşini, noul proprietar nu anunţă autorităţile despre tranzacţie. Concret, noul deţinător va trebui să anunţe tranzacţia printr-o solicitare de transmitere în evidenţele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.
În acelaşi timp, Codul rutier va avea şi sancţiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, şoferii vor risca între nouă şi 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 şi 2.900 de lei. Totodată, poliţiştii rutieri vor reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului, vor retrage plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
Măsura pregătită de MAI are în vedere situaţiile în care noii proprietari evită să anunţe schimbarea deţinătorului maşinii pentru a evita plata unor taxe şi, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor.