Cum semnalizezi în sensul giratoriu dacă mergi pe direcția înainte?
Orice schimbare de direcție, inclusiv trecerea de pe o bandă pe alta, trebuie semnalizată. Codul Rutier actualizat prevede amenzi de sute de lei pentru șoferii care nu activează corect semnalul „stânga” sau „dreapta”. Însă, cum semnalizezi în sensul giratoriu dacă urmează să îți continui deplasarea pe direcția înainte?
Încă din anii 1930, producători auto precum BMW sau Mercedes-Benz au introdus semnalizatorul de direcție.
Acest dispozitiv era, însă, opțional. Purta denumirea de „Trafficator” și era o mică tijă care ieșea din caroserie sau se rotea în exterior, pe partea în care urma ca mașina să vireze.
Cu timpul, însă, acest dispozitiv a devenit obligatoriu și a fost adaptat. Astfel, în prezent, toate mașinile sunt obligate să aibă lămpi de semnalizare a direcției. Iar cei care le condus sunt obligați să le folosească.
Astfel, legea rutieră obligă șoferii ca, în trafic, orice schimbare de direcție să fie semnalizată.
În ce situații ești obligat să semnalizezi
Semnalizare direcției în care urmează să te deplasezi este menită să prevină producerea unor accidente în trafic.
„Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare”, stabilește Art. 116 din Codul Rutier.
De asemenea, atunci când efectuezi întoarcerea vehiculului de pe un sens de mers pe celălalt, prin manevrare înainte şi înapoi sau prin viraj, trebuie să semnalizezi.
Semnalul trebuie dat cu cel puțin 50 de metri înainte de a face virajul, dacă circuli în localitate. În afara localității, ești obligat să semnalizezi cu cel puțin 100 m. înainte.
Iar dacă mașina are o defecțiune și ai oprit pe marginea drumului, ai obligația de a porni luminile de avarie.
Cum semnalizezi în sensul giratoriu dacă mergi pe direcția înainte?
Legea stabilește că un conducător auto e obligat să semnalizeze de fiecare dată când schimbă direcția de mers. La fel și în cazul în care trece de pe o bandă pe alta.
Iar legea circulației a fost modificată, anul trecut, și stabilește că circulația în sensul giratoriu este similară cu cea pe benzi.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, prevede Codul Rutier la Art 107, pct. 1 (1).
Ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să semnalizeze părăsirea sensului giratoriu, chiar dacă își continuă deplasarea pe direcția înainte.
„Imaginați-vă că sensul giratoriu este un drum separat. Când intrăm pe acest drum, dăm semnal dreapta sau stânga, în funcție de ceea ce urmează să facem. Dacă părăsim giratoriul pe la prima ieșire, dăm semnal dreapta. Dacă ieșim pe la a doua, a treia, a patra ieșire, dăm semnal stânga. Menținem semnalul stânga până trecem de ultima ieșire aflată înaintea celei pe care urmează să pătrundem. Apoi, când ieșim din giratoriu, chiar dacă mergem pe direcția înainte, trebuie să dăm semnal dreapta. Pentru că părăsim un drum și intrăm pe un altul”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru.
Așadar, șoferii ar trebui să semnalizeze dinainte de a intra în sensul giratoriu direcția de mers. Și, chiar și atunci când își vor continua deplasarea pe direcția înainte, trebuie să dea semnal dreapta.
Ești amendat dacă nu semnalizezi în sensul giratoriu?
Conform legii, toți cei care schimbă direcția fără a semnaliza, riscă să fie amendați.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni […] nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers”, stabilește legea 195/2002.
Așadar, cei care nu semnalizează când ies sau pătrund în sensul giratoriu pot primi o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă. Deci, o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.