Mulți șoferi, în special cei care au familii, își aleg mașina în funcție de capacitatea portbagajului. Dar cum se măsoară aceasta?
Skoda arată cum se măsoară exact spațiul disponibil în portbagaj. Procedura este mai complicată decât pare. Tehnicienii aranjează în portbagaj piese verzi cu un volum standard de un litru, care măsoară 20 de centimeter în lungime, 10 în lățime și 6 în înălțime, potrivit unui proceduri standardizate.
“Este important ca volumul pe care îl determinăm folosind aceste piese și pe care îl notăm în specificațiile tehnice ale vehiculului să fie același de fiecare dată când facem măsurătoarea”, explică Ladislav Kraus, responsabil cu dezvoltarea compartimentului rezervat bagajelor.
Tehnicienii trebuie să respecte cu strictețe o serie de reguli. De exemplu, nu au voie să încerce să introducă piesele cu forța pentru a obține o valoare mai mare.
Volumul poate fi măsurat până la limita superioară a spătarului banchetei sau până la acoperișul mașinii. Evident, acestea sunt valori diferite.
Tehnicienii dețin o vastă experiență în domeniu și știu exact cum să maximizeze spațiul pe care îl au la dispoziție. Astfel se explică faptul că, întotdeauna, obțin o valoare superioară celei calculate cu ajutorul simulărilor cu aproximativ 5 litri. Specialiștii spun că lupta pentru o capacitate mai mare a portbagajului începe încă înainte de a aranja piesele acolo.
Simularea computerizată poate dura chiar și un weekend întreg. Sistemul introduce piesele automat, încercând să găsească cea mai bună soluție de aranjare a acestora. Dacă o piesă nu încape potrivit calculelor anterioare, sistemul le scoate pe rând și reia aranjarea lor, în așa fel încât spațiul să fie folosit la maximum.
Standardul permite înlăturarea din portbagaj a tuturor componentelor care nu sunt prinse în șuruburi. “Dar nu mergem atât de departe. Vrem ca volumul obținut să fie unul realist, care să arate exact spațiul care poate fi folosit”, explică Ladislav Kraus. Clienții trebuie să știe că măsurătoarea include și spațiul de sub podeaua portbagajului.
Calcularea spațiului cu spătarul banchetei rabatat este și mai complicată. Tehnicienii trebuie să se asigure că locurile din față sunt poziționate corect, în așa fel încât să-i asigure confortul necesar unei persoane cu un gabarit mediu.
Apoi, în spatele scaunelor din față se montează un perete despărțitor, care delimitează clar spațiul în care piesele verzi pot fi aranjate. Se folosesc, în cadrul procedurii, și spațiul inferior din spatele scaunelor, dar și buzunarele ușilor.
VIDEO: