Cum se încheie corect constatarea amiabilă de accident. Există și o variantă online

Autor: Radu Țuțulan 06 aug. 2023 Știri auto

Fie că ați provocat sau ați fost implicat într-un incident în trafic, soldat doar cu pagube materiale, trebuie să știți cum se încheie corect constatarea amiabilă de accident, mai ales că există și varianta online.

În primul rând, această constatare amiabilă se poate încheia dacă în accident au fost implicate doar două vehicule, fără a exista un al treilea păgubit. Astfel, dacă ați lovit un gard sau în urma unei tamponări una dintre mașini a avariat o casă, de exemplu, nu poate fi încheiată o constatare amiabilă.

Când poate fi făcută constatare amiabilă

Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1) prevede că ”pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”.

Astfel, cei doi conducători auto vor descrie pe scurt cum a avut loc evenimentul rutier sau vor bifa o serie de căsuțe corespunzătoare celor întâmplate (am intrat pe contrasens/am virat fără să mă asigur/nu am acordat prioritate/ etc.). Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului, din care să se înțeleagă direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție.

Acte necesare pentru constatare amiabilă

După producerea accidentului, pentru a realiza constatarea amiabilă, șoferul care își asumă vină trebuie să pună la dispoziția celui păgubit:

  • Copie asigurare RCA valabilă
  • Copie CI
  • Copie permis de conducere
  • Copie talon auto

Unul dintre cei doi șoferi va completa apoi formularul primit de la asigurator (acesta e în formă autocopiativă, deci scrisul se va imprima automat pe cea de-a doua filă), iar păgubitul va păstra fila originală și cel care este vinovat de producerea incidentului va păstra copia.

”Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Formularul de constatarea amiabilă de accident poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiții: din accident au rezultat numai pagube materiale, în accident au fost implicate numai două vehicule, nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicați în accident, există acordul de voință al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului”, se precizează pe site-ul Poliției Române.

Cum se face constatare amiabilă online

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat anul trecut Norma 18/2022 care introduce formularul electronic de constatare amiabilă de accident.

Astfel, a fost creată aplicația ”Amiabila”, care poate fi descărcată pe orice tip de dispozitiv mobil.

Cu ajutorul acestei aplicații poate fi completat un formular digital care conține aceleași informații ca cel tipărit și are aceeași valoare juridică. Datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul, iar șoferii scăpă astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație redă dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS.

Poze de la locul accidentului

Instructorul auto Marian Croitoru, care este totodată și profesor de legislație rutieră, a explicat pentru ProMotor de ce, în cazul unui accident, este bine ca cei implicați să facă și poze cu locul accidentului înainte de a muta mașinile. Pentru că din imagini se poate înțelege atât dinamica producerii evenimentului, cât și condițiile de circulație din zonă.

”Memoria îți poate juca feste și cum fiecare are, în general, propria versiune de adevăr, cel mai bine e să facem câteva poze cu mașinile, cu drumul, cu semnele rutiere din acea zonă. Pentru că și dacă se face amiabila, să zicem, unul dintre șoferi se poate răzgândi și dacă se ajunge la proces în instanță, orice dovadă este utilă”, a explicat Marian Croitoru, fost profesor în cadrul Școlii de Poliție din Câmpina.

În cazul în care nu se dorește încheierea unei constatări amiabile sau nu se îndeplinesc obligațiile legale, iar accidentul nu s-a soldat cu victime, șoferii au la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a raporta ce s-a întâmplat.

Dacă sunt persoane rănite, șoferii au obligația de a suna la 112 pentru a anunța ce s-a întâmplat, să acorde primul ajutor dacă este posibil și să aștepte apoi sosirea unui echipaj de poliție. Este interzisă mutarea mașinilor și părăsirea locului accidentului soldat cu victime, fără acordul Poliției.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide