Cum se face corect virajul la stânga în intersecție nedirijată? Cine e obligat să acorde prioritate

Autor: Radu Țuțulan 27 aug. 2024 Știri auto
Cum se face corect virajul la stânga în intersecție nedirijată? Cine e obligat să acorde prioritate

Poate să pară simplu, dar mulți șoferi nu știu cum se face corect virajul la stânga într-o intersecție nedirijată și nici cine e obligat să acorde prioritate în astfel de situații.

Încadrarea pe benzi este, de cele mai multe ori, greșeala majoră pe care o fac șoferii atunci când virează la stânga. De asemenea, uită să semnalizeze și, cel mai grav, nu știu care sunt regulile de acordare a priorității.

În plus, mulți nu știu nici cum ar trebui să se încadreze corect pe bandă, după ce au făcut virajul la stânga.

Cum se face corect virajul la stânga în intersecție nedirijată

La școala de șoferi, toți cursanții ar trebui să învețe cum se face corect virajul la stânga într-o intersecție nedirijată. Dar, pare că odată ce au obținut permisul, unii conducători auto uită regulile de circulație.

Pentru a efectua corect virajul la stânga într-o intersecție nedirijată, trebuie urmați toți acești pași:

  • să se asigure că indicatoarele și marcajele rutiere permit efectuarea în acea zonă a unui viraj la stânga;
  • să se asigure că nu încalcă alte reguli de circulație prin efectuarea virajului;
  • să semnalizeze din timp intenția de schimbare a direcției;
  • să se asigure că șoferii din spate l-au observat și se poate încadra corect pentru a efectua virajul la stânga;
  • să se încadreze din timp pe banda corespunzătoare;
  • să mențină semnalul stânga pe tot parcursul efectuării manevrei;
  • să acorde prioritate vehiculelor care vin din sens opus (sau din spate, în unele cazuri);
  • să acorde prioritate pietonilor (dacă marcajul rutier, indicatoarele sau regulile de circulație impun asta);
  • să se încadreze corect pe bandă, după efectuarea virajului la stânga.

În cazul drumurilor unde benzile de circulație nu sunt trasate și nici nu există marcaje rutiere, șoferii care virează la stânga trebuie să:

  • ocupe rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor,
  • ocupe rândul de lângă bordură sau acostamentul din partea stângă, când circulația se desfășoară pe drumuri cu sens unic.

Pentru a efectua virajul, traversarea centrului imaginar al intersecției se va face prin mijlocul acesteia. Astfel încât, dacă în acea intersecție se întâlnesc doi conducători auto care virează la stânga din sensuri opuse de mers, ei vor trece unul prin dreapta celuilalt.

Cine e obligat să acorde prioritate

Sunt mai multe reguli de acordare a priorității. De exemplu, la întâlnirea unui sens giratoriu, șoferii trebuie să acorde prioritate mașinilor care vin din stânga. Adică celor care circulă deja în sensul giratoriu.

Dacă, însă, un șofer face viraj la stânga într-o intersecție nedirijată, contează foarte mult indicatoarele și marcajele rutiere. Acestea stabilesc cine are prioritate de trecere.

Dacă nu există niciun indicator sau marcaj, atunci se aplică regula priorității de dreapta. Ceea ce înseamnă că cei care fac viraj la stânga trebuie să acorde prioritate tuturor vehiculelor care vin din sensul opus.

Cât este amenda pentru viraj la stânga neregulamentar?

Dacă un conducător auto face viraj la stânga fără a respecta indicatoarele rutiere sau prin încălcarea liniei continue, va fi amendat.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare”, prevede Art. 100 (3) din Codul Rutier actualizat.

Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

Dacă face acest viraj la stânga și nu acordă prioritate, conform legii, atunci șoferul se va alege și cu permisul suspendat pentru 30 de zile. Iar dacă din această cauză se produce un accident, atunci perioada de suspendare se dublează.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide