Cum se exploatează corect o mașină diesel? Ce defecțiuni pot să apară la acest motor
Europa se îndreaptă spre un viitor fără mașini care funcționează cu motorină, dar în România încă circulă foarte multe astfel de vehicule. Iar proprietarii acestora e important să știe cum trebuie condusă corect o mașină diesel.
De foarte mulți ani, tendința la nivel european este eliminarea motoarelor diesel din circulație. Acestea sunt considerate mult mai poluante decât cele electrice sau cele pe benzină.
De aceea, organismele europene au decis să impună restricții și taxe tot mai mari pentru vehiculele diesel. Și, în paralel, să susțină dezvoltarea pieței de mașini electrice (Electric Vehicle – EV).
Dar, prețurile EV-urilor sunt în continuare foarte mari, autonomia încă e redusa, iar stațiile de încărcare sunt destul de puține în România. De aceea, sunt foarte mulți cei care nu renunță la clasicul motor diesel.
Ce durată de viață are un motor diesel
Automobilele pe motorină au, în general, un nivel de rezistență destul de mare.
Durata de viață a acestor tipuri de propulsoare este mult mai mare, comparativ cu cele pe benzină. Cu toate acestea, rezistența motorului depinde de modul în care e întreținut.
Iar la diesel, mentenanța și întreținere periodică sunt mai scumpe. Și e obligatoriu să fie făcute la timp pentru a menține mașina în stare bună de funcționare. Ceea ce înseamnă că cel puțin o dată la 2 luni ar trebui verificat nivelul, iar schimbul făcut cel puțin o dată pe an.
Astfel, un motor diesel poate ajunge și la un milion de kilometri, fără a avea probleme majore.
Nivelul de ulei trebuie verificat în mod regulat
Această regulă este aplicabilă tuturor tipurilor de motoare. Dar, în cazul motoarelor diesel, verificarea este mult mai importantă.
În primul rând, se poate descoperi din timp dacă a scăzut nivelul de ulei. Și, astfel, se poate identifica motivul care a dus la scăderea nivelului.
Sistemul de ulei poate fi contaminat sau nu este etanș, ceea ce duce la scurgerea lubrifiantului. După ce problema este rezolvată, uleiul trebuie înlocuit și monitorizat cu atenție nivelului acestuia.
Combustibil și ulei de înaltă calitate
Când se face schimbul de ulei, este indicat să verificați care sunt tipurile de lubrifiant recomandate de producătorul auto.
În manualul mașinii veți găsi ce tip de ulei e compatibil precum și principalele lui caracteristici. Sau puteți cere sfatul unui mecanic profesionist.
De asemenea, e important să folosiți un combustibil de calitate. Cu cât motorina este mai curată, cu atât motorul va funcționa mai bine. Și nu ar fi rău, mai ales în sezonul rece, să utilizați motorină premium sau cu aditivi.
Cum trebuie condusă corect o mașină diesel?
În sezonul rece, este recomandat să lăsați motorul diesel să se „încălzească”. Adică, după ce a pornit, ar fi bine ca măcar 5 minute să fie lăsat să funcționeze la ralanti.
De asemenea, schimbarea treptelor de viteză ar trebui să se facă la cel puțin 2.500 RPM (Rotații pe Minut).
Iar motorul nu ar trebui să fie oprit imediat după încheierea călătoriei. Pentru a evita defectarea prematură a turbinei, motorul ar trebui lăsat câteva minute să funcționeze la ralanti.
Principalele probleme cu care se confruntă proprietarii de mașini diesel sunt înfundarea filtrului de particule, defectarea turbinei sau a pompei de presiune.