Majoritatea specialiștilor din domeniul auto susțin interzicerea cauciucurilor all-season, chiar dacă acestea sunt mai ieftine și, pe termen lung, pot aduce o economie pentru șoferi. Iată ce avantaje au și cum se comportă anvelopele all-season pe timp de iarnă.
Majoritatea specialiștilor din domeniul auto sunt de părere că anvelopele all-season ar trebui interzise. De altfel, în Germania, de exemplu, autoritățile chiar au luat această decizie, considerând că aceste tipuri de cauciucuri sunt prea periculoase.
Practic, principala problemă în cazul anvelopelor all-season este că nu oferă o aderență optimă pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei. Și nici vara, când asfaltul este foarte încins.
Anvelopele de vară sunt confecționate dintr-un cauciuc mai dur. Acestea asigură o aderență foarte bună atunci când asfaltul este cald. În schimb, când suprafața de rulare este rece, cauciucul devine extrem de rigid, iar aderența se reduce considerabil.
De aceea, când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, vehiculul trebuie echipat cu anvelope de iarnă. Acestea conțin un cauciuc mai moale, care are aderență bună la temperaturi reduse.
Însă, producătorii din acest domeniu au conceput și anvelope all-season, care pot fi folosite tot timpul anului.
Anvelopele all-season sunt o combinație între cauciucurile de vară și cele de iarnă. Practic, asigură o aderență acceptabilă și când asfaltul e încins și când este foarte rece.
„Dacă ai anvelope all-season, nu te apuci să mergi sportiv. Cele de iarnă au aderența mai bună. Deci, dacă ai o singură mașină și vrei aderență bună, atunci eu recomand să ai două seturi, unul de anvelope de vară și unul de iarnă. Dacă știi că mergi doar prin oraș și știi că ești prudent, mergi cu viteză mică, poți să îți iei un set de anvelope all-season”, spun cei de la 99Vehicles, care au testat un set de anvelope all-season premium.
Într-un clip postat pe YouTube, aceștia prezintă concluziile după ce au mers cu cauciucuri all-season aproximativ 20.000 de km.
„Nu cred că duc 40.000 km anvelopele astea all-season, cel puțin nu cele pe față. Pentru că pe față roțile vitează și gradul de uzură e mai mare. Ce poți să faci e să le sucești, adică pe cele de pe față să le muți pe spate și invers”, au mai spus aceștia.
În schimb, la capitolul aderență, concluzia este clară. Nu oferă o la fel de bună aderență ca cele de iarnă, indiferent că drumul e uscat, umed sau acoperit cu zăpadă. Mai mult, cu aceste anvelope ar fi bine să te ferești de drumurile unde e zăpadă mai multă.
Însă, în opinia lor, dacă vei conduce mașina în oraș, cu viteze care să nu depășească 60-70 km/h, atunci poți folosi cauciucuri all-season. Astfel, pe termen lung, șoferii pot face economie, pentru că nu mai trebuie să înlocuiască anvelopele la fiecare schimbare de sezon. În plus, cele all-season sunt mai ieftine decât cele de iarnă.