Cum se acordă prioritate pe trecerea de pietoni pe un drum cu 3 benzi de circulație pe sens

Autor: Radu Țuțulan 20 aug. 2024 Știri auto
Cum se acordă prioritate pe trecerea de pietoni pe un drum cu 3 benzi de circulație pe sens

În momentul în care întâlnesc o trecere de pietoni, șoferii au obligația de a reduce viteza. De asemenea, dacă observă o persoană în apropierea acesteia, au obligația de a opri pentru a-i permite traversarea, dar nu întotdeauna. De exemplu, nu toți conducătorii auto știu cum se acordă prioritate la trecerea de pietoni pe un drum cu 3 benzi de circulație pe sens.

Legea din România stabilește mai multe obligații pentru șoferi, atunci când se află în zona unei treceri pentru pietoni. Aceste reguli au rolul de a preveni producerea unui accident.

Desigur, și pietonii trebuie să respecte anumite reguli când traversează pe la trecere.

Reguli pentru șoferi la trecerea de pietoni

Sunt mai multe situații în care șoferii trebuie să acorde prioritate persoanelor aflate pe trecerea de pietoni:

  • când semaforul adresat pietonilor este verde, iar cel pentru vehicule e roșu sau galben intermitent;
  • la întâlnirea unei treceri pentru pietoni, marcată și semnalizată corespunzător;
  • la întâlnirea unui semafor verde-intermitent, care permite efectuarea unui viraj, după ce se acordă prioritate de trecere tuturor celorlalți participanți la trafic care au acest drept.

Dacă pe strada respectivă nu este amenajată o trecere pentru pietoni, atunci oamenii pot traversa pe la colțul străzii. Dar, în această situație șoferii au prioritate. Pietonii vor putea traversa doar după ce trec mașinile.

De asemenea, pentru a preveni producerea de accidente, legea impune reducerea vitezei în apropierea unei treceri pentru pietoni.

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Așadar, pe drumurile cu o singură bandă pe sens, viteza trebuie redusă în zona trecerilor de pietoni.

Reguli pentru pietonii care traversează un drum public

Sunt mai multe situații în care traversarea drumului, chiar și pe la trecea de pietoni, este interzisă.

Astfel, pietonii trebuie să respecte următoarele reguli atunci când traversează drumul:

  • să nu se angajeze în traversare atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore (poliție, pompieri, salvare, etc.), indiferent că se află pe trecerea de pietoni sau este o intersecție semaforizată;
  • să traverseze partea carosabilă prin fața sau prin spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepția cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să nu se oprească și nici să nu se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să nu traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să nu ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

În plus, legea stabilește că „pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.

Prioritate pe trecerea de pietoni pe un drum cu 3 benzi de circulație pe sens

În cazul drumurilor cu două, trei sau mai multe benzi de circulație, șoferii vor reduce viteza doar dacă asta se impune prin indicatoare sau marcaje rutiere.

De asemenea, sunt obligați să acorde prioritate numai dacă pietonul care traversează se află pe sensul de mers al șoferului.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Art. 101 (3-e) din legea rutieră.

Așadar, dacă pietonul începe traversarea din partea opusă de circulație, nu trebuie să oprești. Dar, dacă s-a apropiat de mijlocul drumului, ești obligat să-i permiți trecerea.

De asemenea, indiferent pe care bandă te afli, ești obligat să oprești dacă pietonul traversează pe partea ta de circulație. Astfel, dacă un șofer se află pe banda 3, iar o persoană e pe trotuar, în dreptul trecerii de pietoni, conducătorul  auto e obligat să oprească.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni şi cu aplicarea sancțiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Art. 101 (3-e) din legea rutieră.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide