Avem tot mai mulți motocicliști pe străzi și din acest motiv se înregistrează un număr tot mai mare de accidente rutiere în care sunt implicați acești participanți la trafic. Din nefericire de cele mai multe ori un accident în care este implicată o motocicletă are urmări foarte grave pentru conducătorul acestui vehicul.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISUJ) a demarat un proiect prin care prezintă o serie de măsuri ce pot fi aplicate în cazul unui accident în care este implicat un motociclist. Aceste inițiative sunt foarte bune mai ales pentru că salvarea unei victime în acest caz este diferită față de abordarea necesară atunci când e vorba de un accident în care au fost implicate autovehicule. Ce trebuie să reținem aici: primul ajutor acordat unui motociclist rănit într-un accident rutier îi poate salva viața.
Chiar și la viteze mici un accident în care este implicată o motocicletă poate avea urmări grave pentru conducătorului acestui tip de vehicul. Cea mai importantă protecție pentru un motociclist este oferită de cască și din acest motiv Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenția asupra intervențiilor de prim ajutor după un accident. Casca poate fi scoasă doar în anumite condiții pentru că altfel cei care încearcă să ajute victima pot să îi facă mai mult rău.
Într-un accident rutier în care victima este un motociclist grav rănit, care necesită dezobstrucţia căilor aeriene sau resuscitare, acesta poate fi ajutat de ceilalți participanți la trafic printr-un gest elementar: scoaterea căştii cu atenţie. Dar ISUJ atrage atenția că un astfel de accident se poate transforma într-o tragedie dacă nu ştim să intervenim minimal la faţa locului.
În cazul unui accident rutier în care victima a fost un motociclist sau/şi un pasager al unei motociclete, acordarea primul ajutor este recomandat și scoaterea căştii motociclistului se va face în anumite condiţii. Casca va fi scoasă doar dacă victima are căile aeriene blocate şi nu pot fi eliberate sau dacă este necesară resuscitarea cardio-pulmonară. Se desface închizătoarea căştii de la nivelul bărbiei şi se ridică vizeta. Se prinde ferm cu o mână bărbia victimei, având antebraţul paralel cu sternul şi cu cealaltă – zona cervicală.
În timp ce un salvator menţine capul victimei, al doilea va introduce mâinile în cască, va trage cu putere în lateral şi cu mişcări sus-jos va scoate casca. După ce salvatorul a scos casca, va prelua capul victimei şi îl va menţine în poziţie neutră. Scoateţi casca doar dacă nu aveţi altă opţiune.
În acest clip video se prezentă procedurile pentru scoaterea căștii unui motociclist implicat într-un accident: