Cum scapi de rugina de pe mașină. Cât costă și care sunt cele mai bune metode

Autor: Radu Țuțulan 27 iun. 2024 Știri auto
Cum scapi de rugina de pe mașină. Cât costă și care sunt cele mai bune metode

Există diverse moduri de a scăpa de rugina de pe mașină. Unele variante sunt la îndemâna tuturor șoferilor, altele nu pot fi realizate decât cu aparate de specialitate.

Odată cu trecerea anilor, diverse componente ale mașinii încep să ruginească.

Dar, cel mai evident e atunci când apar pe tabla mașinii puncte de rugină. În general, coroziunea se formează pe praguri, în partea de jos a aripii sau la portieră.

Practic, zonele mai apropiate de sol sunt mai vulnerabile la apariția ruginii.

De ce apar puncte de rugină pe mașina

Rugina este un rezultat al reacției chimice pe care o are metalul în contact cu oxigenul.

Procesul de oxidare se declanșează în care zona metalică nu este acoperită de niciun strat protector. Astfel, dacă de exemplu o piatră a lovit caroseria sau mașina a fost zgâriată, iar lacul și vopseaua au sărit, în acele zone va începe să se formeze rugina.

Problema este că aceste mici puncte sau zone corodate, cu timpul, se extind. Pentru că rugina va începe să acționeze, mai departe, pe sub vopsea.

De asemenea, pragurile, colțurile aripii sau ale ușii sunt zone predilecte pentru apariția coroziunii. Aceste părți intră în contact direct cu sărurile și substanțele chimice aruncate iarna pe șosea, care macină stratul protector.

Cum scapi de rugina de pe mașină?

În momentul în care ai observat primele semne de rugină, trebuie să acționezi. Metoda clasică este aceea de a curăța de tot zona și a veni apoi cu chit peste.

Primul pas e să combați zona de rugină, ceea ce poți face cu ajutorul unui spray sau a unui solvent.

Apoi, cu un șmirghel trebuie să cureți zona ruginită până ajungi la metalul curat. După ce ai ajuns la tablă care lucește perfect, poți trece la „încărcare”.

Întâi se aplică un strat fin de zinc. Peste se vine cu grund. După ce se usucă, zona aceea se încarcă cu un strat fin de chit, netezind cu un cuțit sau o bucată de plastic flexibil, pentru a îndepărta chitul în exces.

Pentru a îndepărta chitul în exces, se folosește un șmirghel cu granulație medie cu care se freacă întreaga zonă până se uniformizează.

La final, se aplică un prim strat de culoare, cu ajutorul unui spray în nuanța potrivită. După 24 de ore se vine cu al doilea strat și gata!

Chiar dacă ochiul unui specialist va remarca imediat lucrarea, e mai sănătos așa decât să lași rugina să îți macine caroseria.

Cât costă să îndepărtezi rugina

Dacă vei face această „cosmetizare” acasă, costul nu ar trebui să depășească 100-200 de lei.

Dar, dacă te vei adresa unui specialist, poți plăti de 5-6 ori mai mult.

Pentru că, în general, nu se intervine doar în punctele corodate, ci se curăță toată piesa. De exemplu, dacă aripa e corodată într-un colț, va fi toată curățată, sablată, vopsită și lăcuită. Pentru ca, la final, să arate ca nouă. Iar costul pentru această operațiune pornește de la 600-700 de lei, numai pentru aripă.

Desigur, există și alte variante de a scăpa de rugină. De exemplu, sunt mecanici care folosesc pistolul de sablat pentru a îndepărta coroziunea. Sau care curăță cu ajutorul soluțiilor chimice și retușează zona cu chit și o vopsesc cu un pistol special. În aceste cazuri, prețul se negociază, dar cu siguranță manopera și costul materialelor vor fi mai mari decât dacă vei „cosmetiza” singur mașina.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide