Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii

Publicat: 22 10. 2021, 15:51
Actualizat: 22 10. 2021, 15:53

În fiecare an, mii și mii de conducători auto sunt implicați în accidente rutiere provocate de animale care pătrund pe suprafața carosabilă. Impactul cu un animal nu reprezintă un lucru neobișnuit pentru România, dar cu siguranță poate fi extrem de periculos și poate avea urmări dintre cele mai grave.

Că te deplasezi pe autostradă, pe un drum de munte ori pe un drum forestier poți avea surpriza de a-ți ieși în cale tot felul de animale, domestice sau sălbatice, atât ziua, cât și noaptea.

Fie că este vorba despre un iepure, un câine, o vulpe, o căprioară, un mistreț, un urs sau chiar o vacă, urmările impactului pot fi devastatoare atât pentru mașina ta, cât mai ales pentru viața ta și a pasagerilor cu care călătorești.

Pentru a știi cum trebuie să reacționezi în astfel de situații ar fi bine să ții cont de cele 10 recomandări pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

1. Fii atent la indicatoare!

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

De regulă, în zonele unde trăiesc animale sunt amplasate indicatoare care avertizează asupra posibilității apariției acestora pe drum. De aceea este foarte important să fii atent și concentrat pentru a putea vedea la timp aceste semne, care reprezintă un prim avertisment pentru tine cu privire la posibilitatea apariției bruște a căprioarelor, urșilor sau vacilor.

2. Nu circula cu viteză mare!

Atunci când conduci într-o zonă muntoasă sau una împădurită unde pot apărea oricând animale trebuie să conduci cu prudență. Dacă vei rula cu viteză redusă, mașina va fi mai ușor de manevrat în cazul unei manevre bruște de evitare și vei putea frâna la timp în condiții de siguranță pentru a evita un patruped. Condu prudent în special pe timp de noapte.

3. Nu te panica!

Dacă îți apare brusc un animal în cale este bine să-ți păstrezi cumpătul pentru a fi capabil să iei cea mai bună decizie pentru a evita impactul. Nu uita că trebuie să fii pregătit pentru orice și trebuie să gândești foarte repede în astfel de situații pentru a evita accidente ce pot avea urmări dintre cele mai grave.

4. Frânează, dar nu violent!

În condiții de ploaie sau de carosabil acoperit cu mâzgă, zăpadă sau polei, este recomandat să apeși pedala de frână de îndată ce ai văzut animalul. Dar, nu o face brutal pentru că, altfel, ai putea pierde controlul asupra mașinii care va intra în derapaj și vei sfârși prin a lovi o mașină de pe contrasens sau vreun copac de pe marginea drumului. Totodată, eliberează pedala de frână în momentul impactului pentru a evita ca animalul să fie aruncat prin parbriz.

5. Fii intuitiv!

În cazul în care observi animalul că se apropie de șosea dinspre partea dreaptă, încearcă să direcționezi mașina către marginea din aceeași parte a drumului. Prin această manevră poți determina animalul fie să traverseze mai repede, fie să se întoarcă de unde vine.

6. Folosește claxonul și faza lungă!

Dacă observi de la distanță că un animal se află foarte aproape de șosea, încetinește și începe să claxonezi și să luminezi cu faza lungă. Este foarte posibil ca acest lucru să-l sperie și să se îndepărteze de drum. De asemenea, dacă șoseaua este liberă, este indicat să circuli cât mai aproape de axul drumului, mai ales pe timp de noapte și în condiții meteorologice dificile. Astfel, vei avea o șansă în plus să poți avea timp de reacție dacă un animal va sări în fața mașinii tale.

7. Asigură-te că nu mai sunt și alte animale!

De obicei, animalele călătoresc în grup. Dacă se întâmplă să lovești un animal pe drum, asigură-te că nu se mai află și altul/altele în apropiere. Așteaptă câteva secunde înainte de a te pune din nou în mișcare pentru a evita situația în care să lovești un alt animal pe care nu l-ai observat în primă fază.

8. Fii pregătit pentru impact!

Nimeni nu își dorește să rănească sau să omoare un animal, indiferent despre ce animal este vorba. Însă, viața ta și a celorlalți pasageri din mașină este mai presus decât cea a unui biet animal. De aceea, dacă coliziunea este inevitabilă, încearcă să frânezi ușor cât mai mult posibil și pregătește-te pentru impact.

9. Lasă-te pe scaun cât mai mult!

În cazul unui impact iminent cu un animal cu gabarit, precum un urs sau o vacă, încearcă înainte de coliziune să te lași cât poți de mult pe scaun spre stânga astfel încât corpul tău să fie cât mai protejat de bord. De obicei, aceste animale mari se izbesc de parbrizul mașinii și dacă ești cât mai lăsat în scaun, cu atât este mai puțin probabil să suferi răni grave din cauza cioburilor.

10. Nu te apropia de animalele sălbatice!

Dacă ai lovit un câine sau un alt animale de companie care este al cuiva, est normal să te simți dator să oprești pentru a verifica starea acestuia. Dar, în cazul în car ai lovit un animal sălbatic, nu te apropia sub nici formă de acesta deoarece nu știi cum ar putea reacționa. Un mistreț sau o căprioară pot deveni foarte periculoase când sunt rănite. De aceea, înainte de toate, îți recomandăm să scoți mașina de pe carosabil cu luminile de avarie aprinse, să rămâi în mașină și să suni la 112 după ajutor.

Sursa: Animals24-7