Cum să dezaburești rapid geamurile mașinii

Autor: Mihai Morcovescu 19 nov. 2021 Știri auto

Cu toții am fost în situația de a ne grăbi, însă nu am putut pleca imediat cu mașina până nu am dezaburit geamurile. Fenomenul de aburire apare mai ales în sezonul rece atunci când temperaturile scad spre 0 grade Celsius, indiferent de autovehiculul pe care îl conduci. De aceea, este foarte important să știi cum poți să scapi de „ceața” de pe suprafața vitrată a mașinii tale fără să zgârii sau să lași urme.

Cum dezaburești eficient geamurile?

Explicația aburirii la interior a geamurilor este simplă. Pe timpul iernii, atunci când temperatura exterioară este scăzută, scade și umiditatea aerului de afară, în timp ce aerul din habitaclul mașinii este mai cald. Astfel, geamurile mașinii sunt reci și, astfel, apare fenomenul de aburire.

Pentru a dezaburi cât mai rapid geamurile mașinii trebuie înainte de toate să te asiguri că instalația de dezaburire a mașinii tale este funcțională. Apoi, pornește motorul și lasă-l să ruleze la ralanti. După aproximativ 1-2 minute, pornește instalația de climatizare pe modul „Auto”, care va ajuta la eliminarea umidității din habitaclu.

Asigură-te că gurile de ventilație sunt orientate astfel încât fluxul de aer să fie direcționat către parbriz și geamurile laterale. Majoritatea autovehiculelor sunt prevăzute cu un buton dedicat care direcționează în mod automat aerul către parbriz.

În același timp, apasă butonul de degivrare a lunetei și a oglinzilor retrovizoare. Dacă mașina ta beneficiază și de comandă pentru dezaburirea parbrizului, acționeaz-o și pe aceasta.

În cazul în care deții o mașină mai veche care nu este dotată cu buton de degivrare, pornește aerul condiționat și setează o temperatură mai ridicată pentru încălzi aerul din mașină. Totodată, activează și funcția de recirculare a aerului deoarece va grăbi procesul de încălzire a habitaclului.

Dacă mașina ta nu are instalație de aer condiționat întredeschide măcar un geam, de preferat cel de la șofer. Astfel, procesul de dezaburire va fi mai rapid.

Păstrează geamurile curate!

În nici un caz nu încerca să ștergi geamurile cu o cârpă pentru că umezeala de pe acestea nu va fi îndepărtată și în plus vei lăsa și urme pe ele. De asemenea, după ce geamurile s-au dezaburit, nu opri aerul condiționat pentru că geamurile se vor aburi la loc.

Experții în domeniu recomandă ca geamurile să fie în permanență curate pe interior. Praful depus pe ele sau reziduurile provenite de la fumul de țigară pot grăbi aburirea acestora, motiv pentru care este bine să le degresezi periodic folosind o soluție specială.

Pentru a nu avea surprize neplăcute când pornești la drum trebuie să te asiguri că în mașina nu există nici o sursă de umiditate ce poate determina aburirea geamurilor. Pentru asta trebuie să verifici să nu se infiltreze apă în habitaclu sau zăpadă, în cazul în care ninge.

Când te urci în mașină, scutură bine încălțămintea de zăpadă pentru că, dacă vei urca la volan fără să faci această operațiune, zăpada se va topi, se va evapora și, implicit, va provoca apariției umidității care va provoca aburirea geamurilor.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide