Sunt mai multe situații în care autoritățile din România pot retrage unui șofer dreptul de a mai conduce un autovehicul. Iată ce trebuie să faci într-o astfel de situație și cum redobândești permisul anulat.
Anularea permisului de conducere este impusă de autorități în mai multe situații.
În general, unui șofer îi este retras dreptul de a conduce un autovehicul atunci când starea de sănătate nu îi mai permite acest lucru.
Dar, anularea poate fi dispusă și de către o instanță de judecată, în anumite situații.
Instanțele de judecată și autoritățile responsabile pot decide anularea permisului, când șoferul a comis infracțiuni deosebit de grave.
Această intervenție a statului e menită să sancționeze acțiuni care au pus în pericol siguranța cetățenilor, inclusiv a șoferului vinovat.
Printre infracțiunile care pot fi sancționate cu anularea permisului se numără:
Nerespectarea regulilor de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane poate duce la anularea permisului.
Instanța de judecată poate decide retragerea definitivă a dreptului de a conduce un autovehicul pentru a asigura protecția celorlalți participanți la trafic. Totodată, sancționează astfel încălcările legii în ceea ce privește conducerea autovehiculelor.
Practic, titularul permisului auto își pierde dreptul de a conduce un autovehicul printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă a demonstrat un comportament periculos și neglijent în trafic, ce a dus la pierderea vieții sau vătămarea corporală a unei persoane.
În această categorie se poate încadra și părăsirea locului accidentului sau sustragerea de la prelevarea probelor biologice.
Conducerea sub influența substanțelor interzise și a alcoolului se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce pentru cel puțin 90 de zile.
Dar, atunci când fapta constituie infracțiune, există temeiul legal ca instanța de judecată să poată decide inclusiv anularea permisului.
Alcoolul și drogurile pot afecta abilitățile cognitive și motorii ale șoferului, de aceea conducătorii auto prinși la volan sub influența acestora sunt considerați un pericol public.
Mai mult decât atât, acțiunea lor reprezintă o decizie conștientă și iresponsabilă prin care demonstrează o lipsă de respect față de legile și siguranța celorlalți participanți la trafic.
Iar cei care repetă acest comportament vor avea permisul anulat.
Conducerea unui vehicul cu plăcuțe retrase sau înmatriculat în alt stat, fără drept de circulație în România, este considerată o infracțiune gravă.
Anularea permisului de conducere în această situație are rolul de a descuraja astfel de comportamente și de a proteja siguranța și ordinea pe drumurile publice.
De aceea, instanța de judecată poate dispune inclusiv anularea permisului celui care conduce un vehicul neînmatriculat.
Anularea permisului auto este considerată una dintre cele mai drastice pedepse pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.
Dar această sancțiune nu are un rol permanent.
Legea prevede că șoferii care au avut permisul anulat pot să își redobândească dreptul de a conduce, dar numai în anumite condiții.
Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
Și afecțiunile de sănătate pot duce la anularea permisului de conducere.
De exemplu, persoanele care au probleme cu aparatul respirator, nu vor mai avea dreptul de a conduce. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului specialist.
În cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, permisul poate fi păstrat numai pe baza unui aviz medical autorizat. Și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.
Nici cei cu tulburări psihice sau cu dependență de droguri, medicamente sau alcool, nu au dreptul de a conduce. Iar dacă se constată una dintre aceste afecțiuni ulterior dobândirii permisului, acesta va fi suspendat automat.
Conform legii, persoanele care suferă de diabet zaharat nu pot conduce o mașină.
Însă, dacă urmează un tratament medicamentos și se angajează să țină sub control hipoglicemia, își pot păstra permis auto.
Totodată, cei în cazul cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă trebuie să efectueze o consultație de specialitate. Și doar dacă obțin un aviz medical autorizat își pot păstra permisul de conducere.
Pentru a avea drept de conducere, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În cazul în care nu se încadrează în aceste limite, nu vor avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice. Decât dacă această problemă se rezolvă prin ochelari de vedere sau lentile de contact.
Nici persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule din categoria A sau B, decât dacă acesta dispune de oglinzi mai mari.
Codul Rutier interzice și persoanelor care au boli cardiovasculare să dețină permis de conducere auto. Totuși, în cazul în care afecțiunea a fost tratată și un medic cardiolog a acordat aviz favorabil, atunci șoferul își poate păstra permisul.
În această categorie intră afecțiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.
În schimb, nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul unei boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară, etc.
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.
Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere.
De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul.
Depresia este o altă afecțiune care, indirect, te poate lăsa fără carnet. Majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop.
Aceste medicamente alterează capacitatea șoferului de a reacționa și îi scade atenția. De aceea, lege interzice conducerea unei mașini celor care folosesc astfel de tratamente.
Șoferii prinși sub influența acestor substanțe riscă să ajungă la închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive atrage suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.