Cum puteți evita achiziționarea unei mașini furate
Chiar dacă comerțul cu mașini furate a scăzut considerabil în ultimii 10 ani, datorită unui sistem european mult mai bun decât în trecut, încă mai ajung în România mașini furate din Vest.
Și hoții sunt acum și mai pregătiți. De curând a ajuns la RAR o mașină furată cu seria de sașiu modificată și cu o carte care părea originală. Unul dintre inspectorii RAR a avut o suspiciune privind hârtia din care a fost făcută cartea și a verificat mai atent mașina.
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO
Puteți căuta dacă un vehicul este furat în baza de date a Poliției la rubrica autovehicule furate politiaromana.ro/ro/auto-furate. De asemenea, după seria VIN puteți caută și în baza de date europeană stolencars24.eu.
La ce să fiți atenți pentru a nu da banii pe mașini furate din străinătate
- verificați toate actele mașinii înainte de achiziție. Acestea trebuie să fie în original. Apelați la un specialist, hoții falsifică foarte bine cărțile mașinii, însă uneori hârtia are altă textură. Specialiștii pot observa acest lucru.
- pe actele mașinii, carte și talon/certificat de înmatriculare trebuie să figureze persoana care vinde mașina. Vânzătorul trebuie să vă prezinte un contract de vânzare cumpărare cu proprietarul de pe talon;
- nu cumpărați mașini care au doar talonul și o singură cheie, poate fi împrumutată;
- verificați online sau la o reprezentanță RAR înainte de a da banii dacă mașina este declarată furată;
- nu plătiți mașina adusă din străinătate până când proprietarul nu vă dă certificatul de autenticitate emis de RAR. Dacă proprietarul refuză să facă asta, oferiți-vă să plătiți dvs. costurile certificatului și doar dacă mașina trece testul faceți actele;
- certificatul de autenticitate atestă și faptul că seriile mașinii corespund cu actele și că mașina nu a fost vândută la dezmembrări în țara de origine, caz în care nu o mai puteți înmatricula; Românii vând și mașini din dezmembrări luate din Germania, dar acestea nu pot fi înmatriculate nici măcar în Bulgaria;
- atenție la mașinile cu preț atrăgător, nimeni nu vinde în pierdere, poate fi un semn că mașina este furată. Nu dați banii înainte să faceți toate verificările necesare;
- țepele cele mai mari sunt de regulă mașinile premium, acestea trebuie verificate atent.
În ultimii ani, hoții au încercat să introducă în România autovehicule furate pe la toate granițele țării: P.T.F. Petea (județul Satu Mare), P.T.F. Nădlac (județul Arad), P.T.F. Borș (județul Bihor), frontiera cu Republica Moldova, P.T.F. Albita și P.T.F. Sculeni, precum și la granița cu Bulgaria.
Principalele țări de unde sunt aduse mașini furate în România
Principalele ţări de unde proveneau autovehicule aflate în atenţia autorităţilor, care au fost depistate la frontierele României, sunt Germania, Italia și Marea Britanie. Majoritatea maşinilor depistate fiind din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc.
În cele mai multe cazuri, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşinile în România şi, la fel, nu cunoşteau că acestea se află în atenţia autorităţilor.
Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.