Cum procedezi dacă ți-ai pierdut actele în timpul vacanței în străinătate
Ai așteptat un an întreg acest concediu și abia aștepți să te bucuri de el. Întâmplările neprevăzute îți pot strica vacanța, așa că trebuie să fii pregătit să le faci față. Iată cum trebuie să procedezi dacă ți-ai pierdut actele în timpul vacanței în străinătate.
Nu este ceva neobișnuit – mii de turiști își pierd în fiecare an actele. În cazul unei vacanțe în străinătate acest lucru acest lucru este mult mai problematic, pentru că trecerea prin punctele de frontieră este imposibilă în absența unui act de identitate (pașaport sau carte de identitate în Uniunea Europeană). În cazul în care călătorești cu mașina, certificatul de înmatriculare și permisul de conducere sunt, de asemenea, obligatorii.
Așadar, nu strică să fii pregătit pentru astfel de situații. Un sfat bun este să ai copii foto ale actelor în telefon. Asta deoarece e mult mai simplu să obții duplicate după acestea atunci când cunoști numărul actului, autoritatea emitentă și data la care a fost emis. Și mai util este să ai în bagaje copii legalizate după cele mai importante acte – pașaport, carte de identitate, permis de conducere, certificat de înmatriculare. Acestea vor fi păstrate separat de actele originale.
Ce trebuie să faci imediat când descoperi că ți-ai pierdut actele în străinătate?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunți pierderea (sau furtul) actelor la cea mai apropiată secție de poliție. În declarația pe care o dai este bine să oferi datele salvate anterior – numărul documentului, data emiterii și organul emitent. Abia apoi trebuie să contactezi consulatul sau ambasada României din țara în care te afli.
Întreabă care este cel mai apropiat oficiu consular care poate emite un document de călătorie provizoriu, valabil 30 de zile. Obținerea acestuia se face mult mai rapid decât emiterea unui nou pașaport. Înainte de a te prezenta la consulat, fă-ți două fotografii de pașaport și adu-le cu tine.
În cazul în care nu mai ai niciun act cu fotografie pentru a-ți dovedi identitatea, o altă persoană din grupul tău te poate ajuta cu o declarație în acest sens. În cazul ideal, aceasta trebuie să se afle în posesia unui act de identitate. În caz contrar, procedurile sunt mult mai complicate și implică contactarea autorităților române din țară.
În cazul permisului și certificatul de înmatriculare, acestea pot fi înlocuite numai în țară, la unitățile DRPCIV competente. Dacă le-ai pierdut în timpul vacanței în străinătate ești obligat să declari pierederea acestora la cea mai apropiată secție de poliție. Adeverințele eliberate în urma acestui proces îți vor servi la trecerea prin punctele de frontieră și la obținerea unor acte noi la revenirea în țară. Iată are sunt actele necesare în cazul în care ţi-ai pierdut certificatul de înmatriculare, respectiv permisul.