Cum poți obține dovada foto/video că ai fost surprins de radar
Iată cum poți obține dovada foto/video că ai fost surprins de radar cu viteză peste limita admisă. Niciun polițist nu îți va arăta așa ceva!
Depășirea vitezei legale este considerată mai degrabă o obișnuință decât ca o excepție de la regulă. Este și motivul pentru care aparatele radar sunt cea mai bună investiție pe care o poate face statul – recuperarea acesteia se face în câteva luni. Acestea pot măsura viteza unei mașinii în 0,33 secunde, de la o distanță de peste un kilometru!
Puțini șoferi au scăpat de această etapă a formării lor – să fie opriți de polițiști pentru depășirea vitezei legale. Și totuși, atunci când fac acest lucru, polițiștii sancționează fapta, iar șoferul trebuie să aibă încredere că ceea ce spune polițistul este adevărat – niciun șofer nu vede o probă video sau foto a momentului în care a fost surprins de radar.
În multe cazuri, șoferii susțin că nu au depășit viteza legală, sau că valoarea vitezei este alta decât cea înregistrată de radar. Cum pot vedea aceștia dacă sancțiunea polițistului a fost corect aplicată? Potrivit legii, agentul constatator nu are obligația de a arăta șoferului înregistrarea din care rezultă încălcarea legii. Totuși, demersul nu e imposibil, iar șoferii trebuie să știe că există o metodă pentru a vedea proba contravenției lor.
Cum poți obține dovada foto/video că ai fost surprins de radar? Recomandarea avocaților
Mai exact, șoferii pot cere o copie a înregistrării aparatului radar în momentul în care formulează o plângere contravențională împotriva procesului verbal în care a fost consemnată depășirea vitezei legale. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate.
Potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, “împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”. Același act normativ stabilește că agentul constatator poate aplica sancțiunea în șase luni de la data săvârșirii faptei, iar comunicarea trebuie realizată în două luni de la data aplicării sancțiunii.
Recomandarea avocaților de la Avocatnet.ro este ca șoferii surprinși de radar să depună plângere chiar și atunci când știu că au depășit viteza, sau când procesul verbal le-a fost comunicat în termenul legal. Asta deoarece există cazuri în care Poliția rutieră pierde înregistrările sau în înregistrări nu este vizibil numărul de înmatriculare al mașinii.