Cum parchezi gratis în București? Ce facilități oferă Primăria Capitalei

Autor: Radu Țuțulan 05 nov. 2023 Știri auto

Peste 1.4 milioane de mașini circulă zilnic în București, estimează specialiștii, astfel că e foarte greu să găsești un loc de parcare. Cu toate acestea, poți să parchezi gratis în București datorită unor facilități oferite de Primăria Capitalei.

În București sunt amenajate aproximativ 250.000 de locuri de parcare. Acestea sunt administrate de Primăria Generală și de cele de Sector.

Iar cei care vor să parcheze pe aceste locuri, trebuie să plătească un tarif standard pentru fiecare oră.

Cât costă parcarea în București

În București, există un tarif unic de parcare: 5 lei/oră.

Parcarea se plătește pe loc, la persoana care se ocupă de administrarea acelei zone sau prin aplicația „Parking București”.

Există și o variantă de abonament, pentru cei care vor să stea mai multe ore:

  • 4 ore – 20 lei
  • 1 zi – 30 lei
  • 1 lună – 500 lei

Plata parcării se face de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 20:00.

Cum parchezi gratis în București?

Varianta la care apelează foarte mulți șoferi pentru a parca gratis în București e trotuarul. Urcă mașinile parțial sau total pe trotuar.

Asta se poate doar dacă în acea zonă nu e amenajată o parcare și dacă nu blochează circulația mașinilor, bicicliștilor sau pietonilor. În caz contrar, riști să fii amendat și să îți fie ridicată mașina.

O variantă mult mai sigură e să deții o mașină nepoluantă.

Primăria Capitalei a decis ca posesorii de mașini electrice și hibrid să poată parca gratuit oriunde în București.

Pentru a beneficia de această gratuitate, posesorii acestor tipuri de mașini trebuie să le înregistreze. Vehiculele nepoluante vor fi trecute într-un Registru informatic al autoturismelor electrice și hibrid.

Odată cu înregistrarea, acestea vor apărea în sistemul informatic al Companiei Municipale Parking București (CMPB). Astfel, nu va mai fi nevoie de alte elemente de identificare, precum ecusoane sau vignete speciale.

Parcarea în fața porții este interzisă

Șoferii care obișnuiau să-și „rezerve” locul de parcare din fața blocului sau a casei, trebuie să știe că riscă sancțiuni drastice.

Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, […] se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, stabilește Art. 339 (1) din Codul Penal.

Și cei care pun afișe cu „Parcarea interzisă”, „Nu parcați”, „Loc rezervat” sau cu orice alt text similar, comit o infracțiune.

Amenda pentru șoferii care parchează neregulamentar este cuprinsă între 290 și 725 de lei și ridicarea mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide