Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS? Aplicația care detectează orice dispozitiv

Autor: Radu Țuțulan 20 mai 2024 Știri auto
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS? Aplicația care detectează orice dispozitiv

Există câteva modalități simple și eficiente pentru a identifica prezența trackerelor, indiferent dacă acestea sunt ascunse în interior sau în exterior. Află din articolul acesta cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS.

Dacă bănuiești că mașina este urmărită prin satelit, înseamnă că e posibil ca aceasta să aibă un tracker GPS.

Iată câteva modalități prin care puteți afla dacă, într-adevăr vehiculul e urmărit, sau nu.

Ce este un localizator sau un tracker GPS?

Un localizator GPS, numit și tracker, este un dispozitiv electronic de mici dimensiuni, care are funcția de a determina poziția precisă a unui obiect sau a unei persoane.

Funcționează folosind un receptor GPS și un transmițător GSM/GPRS. Dispozitivul are capacitatea de a transmite poziția către un satelit, cu o frecvență care variază între 10 și 60 de secunde.

Conectat la un telefon, trackerul permite obținerea aproape exactă a poziției geografice în care se află.

Astfel, acestea pot fi folosite pentru monitorizarea flotei de vehicule, pentru securitate personală sau pentru protecție împotriva furtului de mașini și motociclete.

Însă, dispozitivul poate fi instalat în vehicul și fără știrea proprietarului sau a șoferului, scrie publicația autoplus.fr.

Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?

În principal, există două tipuri de dispozitive de urmărire. Pe de o parte, trackerul GPS activ, care trimite un semnal constant către satelit și unitatea de recepție. Pe de altă parte, un dispozitiv electronic pasiv care nu transmite un semnal, ci îl primește.

Trackerele GPS active sunt adesea folosite pentru aplicații care necesită monitorizare în timp real. Aceste dispozitive permit utilizatorilor să vizualizeze mișcarea și locația în direct prin platforme online sau aplicații mobile.

În schimb, dispozitivele pasive înregistrează date de poziție. Acestea pot fi apoi descărcate și analizate odată ce dispozitivul este recuperat.

Ca să îți dai seama dacă mașina este urmărită prin GPS, există trei metode simple, dar sigure:

  • căutare vizuală;
  • detectare electronică;
  • aplicație anti-AirTag.

Iată cum se detectează trakerele GPS cu ajutorul acestor metode.

Cum se face o căutare vizuală a trackerului GPS

Când ai o suspiciune, primul pas este efectuarea unei inspecții vizuale, atât în ​​exterior cât și în interiorul vehiculului.

Astfel, ar trebui verificate în primul rând următoarele zone:

  • Conexiunea OBD (mufa prin care se accesează calculatorul mașinii, amplasată în bordul mașinii);
  • Partea inferioară a vehiculului:
    • roată
    • osie
    • bara față/spate
    • pragurile laterale
  • Cutia de siguranțe;
  • Baterie;
  • Scaunul șoferului/pasagerului;
  • Brichetă;
  • Torpedou
  • Buzunare ușă/huse de protecție.

Detectarea electronică a trackerului GPS

O altă metodă, mai sofisticată, implică utilizarea electronicelor pentru a identifica trackere GPS.

Unul dintre cele mai bune instrumente pentru această sarcină este iProtect 1207, care include o antenă externă și un detector digital de frecvență.

Dacă efectuați o căutare de baliză în mașină, atunci vehiculul trebuie să fie în mișcare pentru a „activa” GPS-ul. Unele trackere sunt programate să nu emită semnal atunci când vehiculul este staționat.

Dispozitivul de detectare a trackerelor poate identifica și alte tipuri de transmisii fără fir. Astfel, poate fi folosit pentru a detecta și alte  dispozitive de supraveghere neautorizate.

Pentru cei care doresc o soluție și mai avansată, există companii care asigură servicii profesionale de detecție a dispozitivelor GPS.

Cum este o mașină urmărită prin GPS cu Apple AirTag

Jurnaliștii Auto Plus spun că dispozitivele Apple AirTag sunt din ce în ce mai populare printre hoți. Aceste mici device-uri de urmărire pot fi lipite foarte discret pe orice obiect, inclusiv pe mașini.

Odată atașat de vehicul, hoților le este ușor să urmărească mașina și când ajunge într-un loc convenabil, aceștia să dea lovitura.

Pentru a afla dacă sunteți monitorizat prin AirTag, puteți descărca o aplicație numită Tracker Detect. Aceasta detectează semnalele GPS emise de un AirTag și semnalează când un astfel de dispozitiv se află în apropiere.

Odată descoperit semnalul, se poate trece la o inspectare vizuală atentă a mașinii, pentru a găsi locul unde a fost montat AirTag-ul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide