Cum influenţează micile zvonuri de pe Twitter marile creşteri de preţ la petrol
Preţul petrolului de pe pieţele internaţionale este influenţat într-o măsură mai mare decât vrem să acceptăm de situaţia instabilă din Orientul Mijlociu. Aşa încât orice zvon din acea direcţie, oricât de mic, este de natură să influenţeze suficient de mult bursa foarte sensibilă.
La începutul săptămânii, un mesaj pe twitter, pus de pe un cont care se părea că îi aparţine ministrului rus al apărării Vladimir Kolokoltsev, anunţa că preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost rănit sau chiar ucis. După care, la câteva minute, au mai apărut câteva mesaje pe twitter care ”confirmau” această ”informaţie”.
Fără ca lumea să aştepte o confirmare oficială a acestei veşti deosebit de importante, zvonul a ajuns foarte rapid la bursa New York Mercantile Exchange, într-o jumătate de oră preţul pentru barilul de petrol crescând de la 90,82 dolari la 91,99 dolari. Deci peste un dolar doar pe baza unui zvon pe Twitter, neconfirmat de surse oficiale!
Conform analiştilor, piaţa este atât de volatilă, încât un zvon sau o poveste plasate la momentul oportun produc panică suficient de mult. Asta în condiţiile în care, ulterior, ministrul rus a declarat că nu are cont pe twitter…
Şi totuşi, de ce a reacţionat aşa de prompt bursa la un zvon fals? Pentru că regimul sirian este un susţinător al Iranului, care suportă sancţiuni de embargo din partea Naţiunilor Unite. În plus, marile puteri ale lumii sunt gata să pornească un război din cauza Siriei, iar Iranul face ameninţări mai mult sau mai puţin voalate privind utilizarea armamentului nuclear.
Însă cel mai important pentru petrolişti acum este că Iranul a ameninţat cu închiderea trecătorii Hormuz, pe unde trec vase care transportă o treime din petrolul mondial…
Aşadar, pe fondul unei situaţii foarte tensionate, orice zvon mic poate produce efecte mari – iar internetul nu face altceva decât să exacerbeze sensibilitatea pieţelor internaţionale.