Cum influenţează eticheta UE pentru anvelope decizia de cumpărare a clienţilor

Autor: Oraan Mărculescu 17 oct. 2013 Știri auto
Cum influenţează eticheta UE pentru anvelope decizia de cumpărare a clienţilor

Acum un an, la 1 noiembrie 2012 a intrat în vigoare o nouă lege: orice anvelopă vândută în ţările din UE trebuie să fie însoţită de o etichetă specială, care trebuie să evidenţieze trei criterii principale: rezistenţa la rulare (care influenţează în primul rând consumul), aderenţa pe carosabil umed (care ţine în principal de siguranţă) şi nivelul zgomotului exterior (care are efecte directe asupra confortului).

Timp de un an de zile, compania de cercetare IPSOS MarketQuest a realizat un studiu amplu în şase dintre cele mai mari ţări europene (Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Polonia şi Spania), pentru ca oficialii UE să-şi facă o idee clară despre efectele acestei legi şi dacă implementarea ei a avut sau nu succes.

Conform statisticilor, 71% dintre cumpărători au folosit informaţiile de pe etichetă când au deci să cumpere anvelope, iar 54% dintre dealerii de anvelope consideră că această etichetă este utilă. Sunt valori bune dacă ne gândim că a trecut doar un an de la implementarea acestei legi, însă oficialii UE consideră că e nevoie de eforturi mai mari pentru ca publicul şi vânzătorii să înţeleagă de ce a fost impusă această etichetă.

În ce priveşte decizia de cumpărare pentru autoturisme, fie că vorbim de persoane fizice, fie de firme, 52% dintre clienţi consideră aderenţa pe carosabil umed drept cel mai important criteriu pentru pneurile noi. Următorul criteriu ca importanţă este considerat rezistenţa la rulare (47% dintre clienţi), în timp ce zgomotul exterior e important pentru doar 41% dintre clienţi.

Studiul a luat în considerare şi aproape 500 de flote de vehicule comerciale, care reprezintă un procent foarte important din clienţii de anvelope noi. Doar 54%, deci puţin peste jumătate, consideră utilă această etichetă de anvelope, iar din aceste firme un procent de 66% pun accentul pe criteriul ţinând de rezistenţa la rulare, care influenţează costurile ţinând de consum şi durabilitate.

Studiul va continua şi în următorii ani, comisarul european Malcolm Harbour declarându-se mulţumit de succesul de până acum al etichetei de anvelope. Totuşi, el a mai spus că legislaţia în acest domeniu urmează să primească modificări în 2016, menite a-i ajuta mai mult pe clienţii de anvelope noi să facă o alegere cât mai bună pentru nevoile lor.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide