Un posesor de Dacia Spring și-a pus o întrebare destul de legitimă având în vedere rețeaua limitată de stații de încărcare pentru mașini electrice de la noi din țară: Ce se întâmplă dacă rămâi fără curent în baterie, într-o zonă izolată din România?
Ei bine, soluția ar fi să chemi un prieten care deține și el la rândul lui o mașină electrică, și să-l rogi să-ți dea curent. Marcel Banu a postat pe un grup de Facebook un video în care putem vedea o Dacia Spring care primește energie de la un Hyundai Ioniq 5.
Pentru a încărca a fost nevoie de un dispozitiv V2L și un cablu. În video se poate vedea cum au fost conectate cele două mașini, iar Dacia a început să tragă curent de la Ioniq 5. În cazul de față, bateria lui Spring are deja 50% din baterie. Până la o încărcare de 100% mai are nevoie de 6 ore și 45 de minute, iar până la 80% durează 4 ore și 15 minute.
Pe vârf de munte nimeni nu poate da un litru de motorină sau benzină, rezervoarele având clapetă de protecție. Cu toate acestea, în caz de extremă urgență, o electrică poate ajuta o altă electrică, povestește Marcel Banu pe pagina sa de Facebook.
Un astfel de adaptor costă aproximativ 600 de euro. Conectorul ”Vehicle-To-Load” (V2L) vă permite să utilizați energia stocată de la autovehiculele electrice pentru a reîncărca o bicicletă electrică, echipamente electrice de camping, unele aparate electrocasnice sau, ca în cazul de față, o altă mașină electrică. Acest lucru este posibil chiar și atunci când autovehiculul este oprit.
Dispozitivul se poate conecta cu ușurință la IONIQ 5 și se transformă într-o priză standard.
La jumătatea lunii aprilie un client din București a devenit posesorul celui de-al 5.000-lea vehicul Dacia Spring vândut pe piața din România.
Încă de la lansarea sa comercială, Dacia Spring s-a impus ca lider detașat al pieței vehiculelor electrice din România, ajungând să dețină aproape un sfert din vânzările acestui segment.
85% din clienții modelului au comandat ambele sisteme de alimentare disponibile opțional. Este vorba de cablul de 10A şi de sistemul de încărcare rapidă la bornă de curent continuu.
La nivel european, la sfârșitul lunii martie 2022 se aflau deja în circulație aproape 40.000 de vehicule Dacia Spring. Cele mai multe dintre acestea fuseseră înmatriculate în Franța (peste 18.000 de unități). Apoi urmează Italia (6.700 de unități) şi Germania (5.100 de unități).