Cum ieși dintr-o mașină răsturnată? Demonstrație practică la Academia Titi Aur | VIDEO
Toți șoferii ar trebui să fie conștienți că un accident rutier se poate produce în orice moment. Așa că e important să știe cum să acționeze în cazul în care, de exemplu, mașina este răsturnată.
Specialiștii în conducere defensivă de la Academia Titi Aur (ATA) au realizat o demonstrație practică.
Totul a fost filmat și documentat, pentru a arăta șoferilor, pas cu pas, cum să iasă dintr-o mașină răsturnată.
Cum ieși dintr-o mașină răsturnată?
Unele accidente rutiere pot fi evitate. Însă, în alte situații, acestea se vor produce indiferent de cât de bun șofer e cel aflat la volan.
Iar dacă în urma impactului, mașina s-a răsturnat, șoferii trebuie să știe cum să iasă fără a-și pune viața în pericol.
„În primul rând, trebuie să ne susținem greutatea corpului. Înainte de a decupla centura de siguranță, care ne ține în scaun […] vom pune antebrațul dinspre geam, cu cotul, pe plafon. Mă împing cu mâna puternic de plafon, cu palma îndreptată spre plafon. Îmi desprind apoi cu cealaltă mână centura”, a explicat Lucian Nan, instructor ATA, pe canalul de YouTube al academiei.
Pentru că s-a împins în braț, acesta a rămas fixat pe scaun după ce a desfăcut centura.
Mulți șoferi, din graba de a ieși din mașină, decuplează centura fără a se mai asigura. Și cad, cu toată greutatea corpului, în cap. Ceea ce poate să provoace leziuni foarte grave la nivelul gâtului și a capului.
„Ne vom răsuci în interiorul mașinii. Lăsăm fundul să cadă în interiorul mașinii. Și apoi ieșim din mașina răsturnată”, a mai explicat specialistul ATA.
Ce faci dacă centura nu se decuplează?
La mașinile de generație nouă, fabricate după 2008-2010, centura de siguranță are un sistem suplimentar de securitate.
Dacă sesizează că asupra ei e aplicată o greutate mai mare de 20 de kilograme, aceasta nu se va decupla. E o măsură de siguranță suplimentară, pentru a împiedica „prăbușirea” celui prins în scaun.
În cazul în care centura nu se decuplează, trebuie aplicată exact tehnica descrisă de expertul în conducere defensivă.
Adică, pasagerul sau șoferul trebuie să se împingă puternic în braț, pentru a detensiona centura. Imediat ce această tensiune scade la un nivel sigur, va putea fi desfăcută.
De aceea, e foarte important ca șoferul sau pasagerii să nu intre în panică în cazul în care mașina se răstoarnă. După ce s-a stabilizat, chiar dacă în mașină miroase a ars și e un praf alb de la airbag, trebuie să acorde câteva secunde evaluării situației.
Și abia după ce se asigură că e în regulă, va începe manevrele de ieșire din mașina răsturnată.