Cum funcționează aparatele drug test folosite de Poliția Română
Așa cum observăm cazuri tot mai dese de șoferi care se urcă la volan sub influența substanțelor stupefiante, apare o curiozitate – cum sunt depistați acești conducători auto? În mare parte ar fi stilul de condus ce îi îndeamnă pe oamenii legii să îi oprească, însă substanțele care cauzează un astfel de comportament sunt depistate de aparatele drug test.
Poliția dispune de aparate Dräger DrugTest 5000, ușor de transportat și de utilizat. Acestea pot depista dacă o persoană a consumat substanțe interzise de lege cu ajutorul unei probe de salivă. Mostrele se recoltează prin intermediul unui kit de testare, iar mai apoi sunt analizate de către aparat.
Aparatul folosește probe de salivă, o metodă mai acceptată de către cei testați. Însă, acest factor nu influențează calitatea rezultatelor. Un test de teren al Academiei Germane de Poliție relevă faptul că informațiile obținute de testele de salivă prin acest aparat corespund cu cele de sânge.
Cum se face testul cu aparatul Drug Test?
Un test antidrog are un kit special. Acesta este format dintr-un burete și un mic adaptor. Buretele se ține sub limbă, se îmbibă cu salivă, după care se introduce în aparat. Persoana care coordonează testarea nu este nevoită să intre în contact cu saliva persoanei testate datorită design-ului casetelor kit-ului special.
Odată ce proba este introdusă în aparatul DrugTest, acesta va începe procesul de testare. Ele sunt capabile să detecteze marea majoritate a substanțelor stupefiante, afișând rezultatele analizei în cel mai scurt timp.
Ce substanțe pot fi identificate?
Substanțele și medicamentele ce pot fi identificate sunt: amfetamină, benzodiazepină, delta-9-tetrahidrocanabinol (THC), cocaină, metamfetamină, opiacee, metadonă și ketamină.
Calitatea testelor este asigurată de un sistem de calibrare automată. Este posibil ca unele kit-uri de testare să fie confecționate diferit, însă și acestea sunt examinate odată cu introducerea lor în analizor, care mai apoi își va calibra setările pentru a oferi rezultate cât mai uniforme pentru fiecare test kit.
Conducerea sub influența substanțelor stupefiante este una dintre principalele cauze ale tragediilor de pe șosele. Acest pericol nu îi vizează doar pe șoferii respectivi, ci și pe ceilalți participanți la trafic. Acest tip de comportament este sancționat de Codul Penal cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani sau amendă.