Cum frânezi eficient în situații de urgență: „Calcă gândacul din bucătărie!” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Frânarea de urgență este un aspect pe care toți șoferii ar trebui să îl stăpânească, deoarece le poate salva viața în situații limită. Cum crede Daniel Tomescu că ar trebui să ne raportăm la această situație?
De foarte multe ori, chiar și șoferii cu experiență au probleme în a frâna de urgență. Școlile de șoferi nu pregătesc elevii în această direcție, iar unii oameni nu au fost puși în situația în care să frâneze la capacitatea maximă a mașinii pe care o conduc. Astfel, unii șoferi nu știu să frâneze de urgență.
Aici intervine experiența practică a fiecăruia, dar și cursurile de conducere defensivă, care ne pot forma reflexe și abilități mai bune, inclusiv când vorbim despre frânare.
Daniel Tomescu aka STACS a vorbit despre cum le explică oamenilor conceptul de frânare de urgență și de ce este important să îl stăpânim.
Cum se face frânarea de urgență?
„Eu le spune așa, când mă mai duc pe la cursurile lui Silviu Toma, mai sunt pe acolo și le explic asta. Când calci frâna, calcă gândacul din bucătărie! Pe nerv! Calc-o, mă, de urgență! Nu o rupi, mă, frate. Nu se întâmplă nimic, nu strici pedala”, a spus Daniel Tomescu. „Sunt oameni care nu calcă tare pe pedală. În situații de urgență e point fixation, sunt oameni care se uită în locul în care a ieșit ăla cu mașina în fața lor. Nu te mai uita acolo, uită-te în altă parte, o să te ducă corpul”.
„Am văzut accidente cu oameni care se dădeau la curse, noaptea (…) I-a ieșit unul la trei kilometri în față. A pus frână, s-a dus târâș în el. Dă, mă, drumul la pedală și virează de volan că n-ai ABS, asta e mașina, Ford Sierra”, a mai adăugat el.
Din fericire, mașinile moderne dispun de sisteme ABS, astfel că frânarea poate fi făcută în siguranță, fără ca roțile să se blocheze. De asemenea, ABS-ul ne permite să virăm în timp ce frânăm, fără a bloca roțile mașinii, reducând astfel riscul unui accident.