Conducătorii auto care au fost sancționați pentru presupuse abateri în trafic au posibilitatea de a face contestație. Iată ce acte sunt necesare, cum arată cererea prin care se contestă procesul verbal și cât costă întregul proces.
În cazul în care un șofer este amendat, dar se consideră nedreptățit sau vrea să scape de sancțiune, poate contesta procesul verbal.
Însă, mulți conducători auto nu știu care e procedura exactă și nici ce acte sunt necesare.
Pentru a face contestație la amenda rutieră trebuie să alegi ce ataci:
„Dacă un șofer e amendat pentru viteză și consideră că aparatul radar a înregistrat o viteză mai mare decât cea reală, atunci șoferul trebuie să conteste fapta. Dacă agentul constatator a pus presiune pe șofer sau pe martori sau pe alt polițist pentru a recunoaște sau a scrie ceva nereal în procesul verbal, se va contesta și modul de întocmire a sancțiunii. Iar dacă în procesul verbal nu sunt trecute toate informațiile obligatorii, atunci șoferul trebuie să conteste exact acest aspect”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
Atenție, însă, pentru că termenul în care poate fi făcută contestația este de doar 15 zile.
„Indicat ar fi ca șoferul să achite sancțiunea, pentru a plăti doar jumătate din amendă. Apoi, în decurs de 15 zile să depună contestația”, a mai spus avocatul.
Foarte mulți șoferi au scăpat de amendă, chiar dacă au comis o abatere rutieră, tocmai pentru că erau omisiuni sau inexactități în procesul verbal.
Elementele obligatorii pe care trebuie să le conțină procesul verbal, conform Art. 16 (1) sunt:
Dacă una dintre aceste informații lipsește sau este inexactă ori incompletă, întregul proces verbal va fi considerat nul de instanță.
Amenda de circulație se contestă fie la judecătoria aflată în zona de domiciliu, fie la cea din zona unde a fost constatată fapta.
Actele necesare sunt:
Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente. Fiecare cetățean are posibilitatea să se reprezinte singur și, dacă e necesar, poate solicita judecarea în lipsă.
Singurele costuri în această etapă a procesului sunt cele reprezentate de taxa de timbru, care e 20 de lei.
Cererea de anulare a procesului verbal poate fi scrisă de mână sau tehnoredactată.
Aceasta trebuie să conțină următoarele informații:
Mai jos regăsiți un model de cerere de anulare a procesului verbal.
O altă variantă de a scăpa de amenzi e să așteptați prescrierea lor.
O sancțiune contravențională se prescrie în următoarele situații:
Așadar, dacă în data de 11 iulie 2024 ați fost sancționat, dar nu doriți să plătiți amenda, termenul de 5 ani curge începând din 1 ianuarie 2025. Deci amenda din iulie 2024 se va prescrie în 31 decembrie 2030.
În tot acest interval, statul poate demara procedurile de executare silită. Astfel că, dacă nu plătiți de bună-voie amenda, autoritățile pot pune sechestru pe bunuri si popriri pe conturi.