De foarte multe ori auzim termenul de „daună totală”, dar la ce se referă acest lucru? Cât de avariată trebuie să fie mașina pentru a fi considerată o daună totală?
Termenul de „daună totală” este folosit pentru a descrie o valoare a despăgubirii care depășește 75% din valoarea de piață a vehiculului avariat. Aceasta se poate aplica atât în cazul asigurării obligatorii RCA, cât și în cazul asigurării opționale CASCO.
Dan Babu de la Mașina Potrivită a verificat un BMW Seria 3 fabricat în 2017, mașină care, conform rapoartelor, avea dauna care depășeau suma de 100.000 de lei. El a ales să verifice mașina pentru a se lămuri dacă daunele sunt cu adevărat atât de mari precum se arată în raportul oferit pentru mașină.
Mașina în cauză este un BMW Seria 3 (F30), fabricat în 2017, cu doar 58.000 de kilometri la bord. Mașina este echipată cu motorul B47, un propulsor pe motorină, de 2,0 litri, care produce 190 CP și 400 Nm. Motorul este conectat la o transmisie automată cu 8 trepte, iar puterea este transmisă către toate cele 4 roți, prin intermediul sistemului de tracțiune integrală xDrive.
În urma verificării făcute, Dan a descoperit că, într-adevăr, mașina a fost lovită în mai multe locuri, dar că structura de rezistență, implicit lonjeroanele șasiului nu au fost afectate. Mașinii i-a fost schimbat un far, barele de protecție, posibile elemente de suspensie, dar și parbrizul. De asemenea, în afară de capacul portbagajului, plafon și capota motorului, mașina a fost revopsită.
În partea din spate, pe partea dreaptă, există urmele unor reparații, probabil că o parte din acel panou al caroseriei a fost înlocuit în urma daunelor suferite. Chiar dacă a fost nevoie de această operațiune, Dan spune că este o lucrare destul de calitativă, executată bine.
Prețul cerut de vânzător pentru această mașină este de 24.000 de euro. Ați cumpăra o astfel de mașină, care a fost avariată și mai apoi reparată? Care este prețul pe care ați fi dispuși să îl plătiți pentru această mașină?
VIDEO