Cum arată și câte benzi de circulație are cea mai largă autostradă din lume | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 15 iul. 2024 Știri auto
Cum arată și câte benzi de circulație are cea mai largă autostradă din lume | VIDEO

Infrastructura rutieră este într-o continuă dezvoltare, nu doar în România, ci pe tot mapamondul. Iată câte benzi are și cum arată cea mai largă autostradă din lume, recent inaugurată.

Statele Unite ale Americii are una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri rutiere din lume. Dezvoltarea șoselelor de mare viteză a început de la jumătatea secolului trecut și continuă și astăzi.

În SUA tocmai a fost dată în folosință cea mai largă autostradă din lume.

Cum arată și câte benzi de circulație are cea mai largă autostradă din lume

În Texas, unul dintre cele mai mari state ale SUA, a fost inaugurată cea mai largă autostradă din lume.

Aceasta se numește I-10 și are nu mai puțin de 26 de benzi de circulație.

Cunoscută și sub numele de Katy Freeway, Interstate-10 este cea mai sudică autostradă a Americii de Nord. Conectează coasta de vest și pe cea de est, din Los Angeles până în Jacksonville.

Realizată inițial în anii 1950-1960, I-10 avea între 6 și 8 benzi pentru fiecare direcție. Dar, odată cu creșterea traficului, autostrada I-10 a fost extinsă la 16 benzi pe fiecare sens de mers.

Așa s-a ajuns la punctul în care I-10 măsoară, acum, 26 de benzi de trafic în total. Acestea trebuie să preia un trafic zilnic uriaș, de peste 260.000 de vehicule.

Autostrada are 12 benzi principale, 8 benzi pentru drumuri de acces și 6 benzi cu taxă pe la mijlocul șoselei.

Interstate-10 este a patra cea mai lungă autostradă din America. Are o lungime de aproape 4.000 de kilometri și traversează 8 state.

Câți kilometri are cea mai lungă autostradă din lume

Cele 48 de state ale Americii sunt interconectate printr-o vastă rețea rutieră. Aceasta e formată din 70 de autostrăzi interstatale primare și 5 șosele de mare viteză, dar care nu se mai încadrează în categoria de autostradă.

În total, SUA are peste 260.000 de kilometri de șosele de mare viteză.

Așa că nu este de mirare că America deține recordul și pentru cea mai lungă autostradă de pe planetă. Numai că este vorba de America de Nord și America de Sud.

Pan-American highway pornește din nordul SUA, din Alaska, și ajunge până în capitala Argentinei, Buenos Aires. Autostrada traversează 14 țări și are o lungime totală de aproximativ 48.000 de kilometri.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide