Poliţia din statul australian New South Wales va începe să monteze camere de luat vederi pentru detectarea celor care folosesc telefoanele mobile la volan, în încercarea de a împiedica şoferii să butoneze smarthone-urile în timp ce conduc.
Autorităţile au efectuat recent un test care a durat şase luni. îAcesta a constat în montarea unor camere pe marginea şoselelor care au scanat peste 8,5 milioane de vehicule. Dintre aceştia 100.000 de şoferi au fost prinşi folosind telefoaneler în timp ce se aflau la volan.
Autorităţile din Ţara Galilor au confirmat că guvernul va introduce 45 de camere de detectare a telefoanelor mobile în întregul stat până în decembrie.
Fiecare unitate conţine două camere. Prima face o fotografie cu placa de înmatriculare a vehiculului, în timp ce cea de-a doua cameră se uită pe parbrizul vehiculului şi stabileşte ce face şoferul cu mâinile.
În august 2019, Guvernul a modificat din nou Codul Rutier, după valul de accidente produse în ultimul timp de tineri care se filmează în timp ce conduc. Modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice introduce noi sancţiuni în cazul „folosirii inadecvate de către conducătorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului”.
Astfel, potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
De asemenea, se reglementează sancţiunea „cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei «ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video»”.
Citeşte şi
A doua ţară din Europa care elimină limita de 130 km/h pe autostrăzi
Aproape 3.000 de maşini BMW şi Mini noi ruginesc într-un cimitir auto din Vancouver
Momentul în care un pickup Ford 6×6 nu e în stare să urce o mică rampă – VIDEO