Ecologiștii din Germania au obținut o ordonanță care obligă producătorul auto american de automobile să suspende lucrările la fabrica de lângă Berlin.
Tesla a fost nevoită să suspende defrișarea pădurilor pentru construirea noii fabrici din Germania, asta după ce ecologiștii au câștigat o ordonanță care arată că defrișarea amenință habitatele șopârlelor și șerpilor.
Lucrările vor putea fi reluate când compania americană va dovedi că acestea nu afectează şerpii şi şopârlele aflate în hibernare.
Producătorul american de vehicule electrice s-a confruntat cu opoziția din partea a două grupuri de conservare a naturii, care au lansat acțiuni judiciare împotriva tăierii a 83 de hectare de pini pentru imensa fabrică „Gigafactory” de la Grunheide, aflată la sud de Berlin.
Știrile riscă să întârzie planurile companiei de a produce primele mașini electrice în iulie 2021.
Instanța administrativă din Frankfurt a declarat că a emis o măsură provizorie „impunând o oprire temporară a defrișării” pentru a permite examinarea cazului „având în vedere progresul rapid al lucrărilor de tăiere”.
Printre preocupările organizațiilor de mediu a fost distrugerea habitatelor speciilor protejate de șopârle de nisip și șerpi aflate în zonă precum și deranjarea acestora în timpul hibernării.
„Tesla nu poate și nu trebuie să se plaseze deasupra legii”, a declarat Heinz Herwig Mascher, președintele Ligii Verzi din Brandenburg, într-o declarație.
În ciuda imaginii de companie ecologică a Tesla, condusă de magnatul miliardar Elon Musk, fabrica se află de mult în vizorul ecologiștilor.
Tesla are de recuperat avansul celorlalți producătorii auto din regiune, inclusiv Volkswagen şi Audi, care vând deja vehicule electrice cu baterie care concurează cu cele mai populare modele ale Tesla, între care VW ID.3 şi Audi Etron. În timp ce Tesla a reuşit să construiască o nouă fabrică de asamblare a vehiculelor în Shanghai în mai puţin de un an, compania se confruntă cu un mediu de reglementare mai strict în Germania.