Cu ce tragedii sunt similare accidentele la diverse viteze? Ne explică Poliţia
Poliţia Română continuă seria analogiilor şi a rezolvărilor unor probleme mai mult de responsabilitate la volan decât de matematică pură. E adevărat că lucrăm cu cifre şi timpi ca să înţelegem că graba strică treaba. Şi uneori, definitiv. Poate că ar trebui să luăm aceste exemple ca atare şi să înţelegem că poliţiştii, aşa cum nu-i iubim unii dintre noi, chiar încearcă să prevină nenorocirile. Ideea e să băgăm la cap şi să apreciem efortul de comunicare pe care îl fac pe Facebook. Inteligent, ne place, arată a civilizaţie.
Iată exemplul de azi!
Să luăm acelaşi şofer care câştiga ieri 15 minute circulând cu 190 km/h pe autostradă…
Astăzi îl mutăm în traficul din oraş, fără #centuradesiguranţă.
Din neatenţie are un #accident, un impact la 40 km/h. Îi spunem că acest lucru supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Deşi nu pare o viteză mare, consecinţele pot fi foarte grave.
Din fericire pentru el, şoferul nostru nu mergea cu viteză mai mare şi nu avea niciun #copil în maşină…
În cazul unui impact petrecut la 50 km/h, un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o tonă forţă şi este imposibil ca puterea musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. De aceea, copiii trebuie protejaţi cu ajutorul dispozitivelor de retenţie adecvate vârstei, greutăţii şi înălţimii lor (scaune pentru copii).
Şoferul nostru credea că maşina lui modernă, cu multe airbag-uri, îl protejează suficient. Ce nu ştia el, este că acestea sunt eficiente numai în condiţiile folosirii centurii de siguranţă, în lipsa acesteia putând genera leziuni grave din cauza impactului direct.
Utilizarea centurii te poate salva de necazuri mult mai mari decât plata unei amenzi.
Alege să porţi centura, colega noastră o poartă de fiecare dată!
Sursă Poliţia Română