Cu cât s-a ieftinit benzina și cât costă un plin de combustibil

Autor: ProMotor 15 mart. 2020 Știri auto
Cu cât s-a ieftinit benzina și cât costă un plin de combustibil

Criza prefigurată de răspândirea coronavirusului are și părțile ei bune: s-a ieftinit benzina, iar poluarea din marile orașe a dispărut aproape complet. Scăderea cotaţiilor petrolului este vizibilă şi la pompă, unde preţul benzinei a scăzut săptămâna asta la 4,7 lei pe litru în Capitală. Motorina standard a ajuns să coste de asemenea sub 5 lei pe litru în majoritatea benzinăriilor din ţară, iar specialiştii susţin că preţul va continua să scadă.

În urmă cu două săptămâni, un litru de bezină costa aproximativ 5 lei. „Mă aştept mai degrabă ca preţul să scadă decât să crească, în viitorul apropiat. De ce? Pentru că se vorbeşte deja despre o recesiune mondială, şi este şi această neînţelegere care există între marile puteri”, a comentat analistul financiar Laurian Lungu, pentru MEDIAFAX.

Specialistul este de părere că piaţa va fi „inundată” de petrol, în condiţiile în care oferta creşte, iar cererea scade. „O să fie o piaţă inundată de petrol în condiţiile în care cererea scade, ăsta este defapt şocul mare. Dar (situaţia n.r.) este bună pentru populaţie pentru că populaţia va beneficia de preţuri mai mici la pompă”, a comentat analistul financiar. Un plin de 40 de litri a ajuns acum să coste sub 200 de lei, cu 15 lei mai puţin decât acum doi ani.

Pe 1 ianuarie, a fost eliminată supra-acciza la carburanţi, România devenind ţara cu cea mai ieftină bezină din UE.

Scăderea prețului la pompă are ca principală cauză prăbușirea cotațiilor petrolului pe plan mondial, după ce Arabia Saudită a şocat piaţa lansând un război al preţului cu Rusia.

Instabilitatea vine după implozia alianţei dintre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia. Rusia a refuzat să reducă producţia pentru a stabiliza preţul. Eşecul negocierilor de la Viena s-a simţit în preţul petrolului care a scăzut abrupt în ultima perioadă. Piața petrolului era deja în recesiune din cauza reducerii consumului pe fondul epidemiei de coronavirus.

Arabia Saudită a escaladat situaţia ulterior prin noi acţiuni menite să redobândescă controlul pieţei şi a pune presiune pe Rusia. Arabia Saudită dorește astfel să recupereze cota de piață pierdută și, în același timp, să pună presiune pe Rusia. Potrivit analiștilor, „Arabia Saudită și-a suflecat mânecile pentru un război al prețurilor”.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide