Este cel mai frumos drum din România, circulat de milioane de șoferi în fiecare an, dar și foarte periculos, așa că ți-am pregătit câteva sfaturi pentru a-ți pregăti mașina înainte de a urca pe Transfăgărășan.
Traseul începe în comuna Bascov, la ieșire din Pitești, județul Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1, între Sibiu și Brașov.
Transfăgărășan este considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Dar este și periculos, iar o lungă parte din an este închis.
Înainte să plecați la drum, ar fi bine să vă asigurați că mașina este în stare perfectă. Nu e suficient „să meargă”. Pentru că veți urca până la o altitudine de peste 2.000m. E un drum sinuos, cu pante și rampe abrupte, așa că trebuie să țineți cont și de starea anvelopelor.
Cauciucurile de iarnă sau cele all-season sunt cele mai indicate pentru acest drum. La cea mai înaltă altitudine, e posibil să întâlniți gheață și zăpadă.
De asemenea, sistemul de frânare este extrem de important, pentru că drumul este plin de serpentine, ceea ce vă va obliga la viraje foarte strânse și abrupte.
Dacă aveți o mașină cu transmisie automată vă va fi mai ușor să parcurgeți traseul, iar călătoria va fi mai plăcută decât dacă folosiți un autoturism cu transmisie manuală.
Faceți plinul înainte să începeți urcarea pe Transfăgărășan! Între Curtea de Argeș și Cârțișoara, deci pe o distanță de aproape 130 km, nu e nicio benzinărie.
Șoferii sunt sfătuiți să adopte un stil de condus defensiv. Să folosească preponderent frâna de motor și să evite manevrele bruște.
De asemenea, evitați depășirile și păstrați o distanță de 20-30 metri de mașina din față. Mare atenție și la oamenii care se opresc pe marginea drumului să facă poze, la bicicliști și la drumeți.
Opriți mașina doar în zonele de parcare sau acolo unde puteți scoate mașina cu totul în afara drumului.
Nu conduceți pe acest traseu dacă sunteți obosiți. Tocmai pentru că este un drum spectaculos și periculos totodată, e bine să fiți cât mai odihnit.
Nu în ultimul rând, în urcare spre Lacul Bâlea puteți întâlni urși sau alte animale sălbatice.
Luați în calcul că weekend-urile ar trebui evitate, din cauza aglomerației de pe șosea. Drumul se poate parcurge în aproximativ 3 ore cu mașina, dar când e aglomerație, poate dura chiar și 6-7 ore. În timpul săptămânii este cel mai liber.
Condițiile meteo sunt importante, așa că nu strică să vedeți care e prognoza pentru ziua în care veți circula pe Transfăgărășan.
În 2023, Transfăgărășan rămâne deschis până la începutul lunii noiembrie. Astfel, dacă mergeți toamna, e posibil să prindeți ploaie, lapoviță sau chiar ninsoare pe anumite tronsoane de drum, Așa că nu ar strica să aveți în portbagaj nisip, lopata sau lanțuri antiderapante. Pentru orice eventualitate.
Iar dacă vizibilitatea este redusă, ar fi bine să faceți cale-întoarsă. Nu veți putea admira nici peisajul și nici nu veți putea conduce în siguranță.