Crește salariul minim pe economie: Ce se întâmplă cu valoarea punctului de amendă

Autor: Cristian Agatie 05 oct. 2021 Știri auto

Guvernul a anunțat că va crește salariul minim pe economie începând din 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei brut. În condițiile în care cuantumurile amenzilor rutiere sunt legate de salariul minim, șoferii se întreabă ce se întâmplă cu valoare punctului de amendă.

Intră în Galeria FOTO

Executivul a decis că salariul minim va crește de la începutul anului viitor. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat la finalul ședinței de Guvern de luni că majorarea va fi de peste 10%, adică aproximativ 130 de lei net. Astfel, salariul minim va ajunge la 2.550 de lei, iar un angajat va primi un salariu net de 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

Este o veste bună pentru aproximativ 1,2 milioane de români, dar alte cinci milioane de șoferi înjură chiar în aceste moment. Asta deoarece valoarea salariului minim pe economie este folosită ca referință pentru calcularea cuantumului amenzilor rutiere. Într-adevăr, valoarea unui punct de amendă este o zecime din salariul minim brut pe economie, iar codul rutier nu prevede amenzi mai mici de două puncte-amendă.

Crește salariul minim pe economie: Valoarea punctului de amendă s-ar putea majora semnificativ

Prin urmare, o majorare a salariului minim, de la 1 ianuarie 2022 poate însemna că punctul de amendă va avea valoarea de 255 de lei. Acest lucru înseamnă o majorare cu 76% a cuantumurilor amenzilor rutiere și  amenzi minime de 510 lei pentru cele mai mici abateri. Totuși, această majorare, chiar dacă este posibilă, nu este neapărat și plauzibilă.

Asta deoarece, începând cu anul 2018, Parlamentul a „înghețat” valoarea punctului de amendă la nivelul salariului minim brut din 2017, de 1.490 de lei. Această înghețare a valorii punctului de amendă s-a dispus prin lege, având valabilitatea până la data de 31 decembrie a anului pentru care s-a aplicat.

În istorie a fost un singur an în care legislativul a întârziat legea privind plafonarea punctului de amendă, și anume în 2019. Din această cauză, șoferii au plătit amenzi majorate în prima săptămână a anului 2020, corespunzătoare valorii punctului de amendă de 223 de lei. Aceste amenzi nu au putut fi recalculate după intrarea în vigoare a legii de plafonare, pe data de 9 ianuarie.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide