Este foarte posibil ca, în perioada următoare, Parlamentul României să modifice marja de eroare a radarelor. Dacă acest proiect va fi adoptat, limita de viteză în localitate și pe restul drumurilor din România ar crește.
În Senat a fost depus un proiect de modificare a legii rutiere din România. Prin amendamentele propuse, inițiatorii vor să majoreze marja de eroare a aparatelor radar.
Ceea ce înseamnă că șoferii vor putea depăși cu mai mulți km/h viteza maximă legală, fără a fi sancționați.
Toate aparatele de măsurare a vitezei pot avea abateri. Ceea ce înseamnă o diferență între viteza reală cu care circulă o mașină și cea înregistrată de aparat.
De aceea există o limită de toleranță, inclusiv în cazul aparatelor de măsurare a vitezei folosite de Poliția Rutieră. Legea stabilește că limita de toleranță este de +/- 5 km/h față de viteza maximă admisă.
Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă pe o secțiune de drum unde limita e de 80 km/h, un șofer circulă cu 85 km/h, acesta nu va fi sancționat.
Noua lege, care se află în analiza Parlamentului României, prevede modificarea acestei limite de toleranță a aparatelor radar.
Astfel, în cazul depășirii vitezei legale constatate prin radar, polițistul ar putea fi obligat să aplice în favoarea șoferului contravenient două marje de eroare:
Ceea ce înseamnă că șoferii vor putea circula cu o viteză mai mare, fără a fi sancționați.
Astfel, dacă noile limite de toleranță vor fi adoptate, viteza maximă de deplasare în localitate va fi de 60 km/h.
Limita de viteză va crește și pe restul drumurilor:
Desigur, nu este vorba de limita de viteză impusă prin lege, ci de viteza maximă cu care vor putea circula șoferii fără a fi sancționați.
În prezent, limita de viteză pe șoselele din România, conform Codului Rutier actualizat în 2024, diferă în funcție de categoria drumului:
Pe anumite segmente de drum aceste limite pot fi mai mari sau mai mici. Decizia este luată de autorități în funcție de mai mulți factori. De exemplu, în apropierea unei treceri de pietoni, viteza maximă poate fi redusă până la 30 km/h, indiferent de tipul de drum.
De asemenea, în localitate, dacă administratorul drumului consideră că se poate circula în anumite zone cu o viteză mai mare, poate majora limita impusă, dar nu mai mult de 80 km/h.
Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.
Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:
Punctul de amendă a fost majorat anul acesta cu 20 de lei, față de nivelul din anii trecuți. Valoarea unui punct de amendă este de 5% din salariul minim brut. În prezent, punctul de amendă are o valoare de 165 de lei.