Cresc sau nu amenzile de circulație din 2020? O decizie privind majorarea salariului minim brut garantat pe ţară va fi luată de Guvernul Orban până la sfârşitul lunii noiembrie, a anunţat luni Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al executivului. Majorarea salariului minim poate duce la creșterea semnificativă a amenzilor de circulație, datorită faptului că punctul de amendă este calculate ca fiind o zecime din salariul minim brut pe economie.
„Decizia va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor şi sindicatelor, iar obiectivul Guvernului este ca acest proiect de hotărâre să fie înaintat în dezbatere Guvernului pentru a fi finalizat şi adoptat până la sfârşitul lunii noiembrie”, a spus Dancă.
Totodată, Dancă a mai spus că se vor mai face analize la nivelul modului în care majorarea trebuie aplicată pentru a nu afecta profitabilitatea companiilor sau lovi în companiile private care nu pot susţine costurile suplimentare cu forţa de muncă.
„Principalele direcţii pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 vor avea în vedere o serie de indicatori obiectivi legaţi de activitatea economică, care pe de o parte să răspundă nevoii de a creşte salariul minim şi puterea de cumpărare, iar pe de altă parte să nu majoreze costurile din mediul privat”, potrivit lui Dancă.
În această analiză se va ţine cont de creşterea economică pentru anul în curs, de nivelul inflaţiei, de indicele productivităţii muncii şi de asemenea de o analiză calitativă asupra impactului în sectoarele economice unde există forţă de muncă angajată la salariul minim, potrivit oficialului guvernamental.
PSD a avansat propunerea ca salariul minim brut să fie majorat cu 182 lei, la 2.262 de lei pentru angajații cu calificări scăzute şi medii şi cu 270 lei la 2.620 de lei pentru cei cu studii superioare de la 1 ianuarie 2020. În cazul în care guvernul Orban va merge pe această cifră, valoarea punctului de amendă va crește de la 135 de lei, cât este în prezent, la 226 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile de circulație vor crește cu aproape 56%.
Creșterea amenzilor se va putea produce chiar și în cazul în care nu va fi majorat salariul minim brut pe economie. Asta deoarece actuala valoare a punctului de amendă, de 145 de lei, a fost înghețată la nivelul salariului minim din 2017 prin ordonanțe de urgență. Pentru a rămâne la aceeași valoare și în 2020, guvernul Orban va trebui să dea o nouă ordonanță de urgență pentru înghețarea punctului de amendă la nivelul din 2017. În caz contrar, valoarea punctului de amendă va crește la 208 lei.