Controale la vânzătorii de mașini. Ce trebuie să știe cumpărătorii de mașini second hand
Autoritățile desfășoară în această perioadă controale la vânzătorii de mașini second-hand aduse din străinătate. Inspectorii antifraudă și polițiștii verifică astfel dacă cei care vând mașini rulate își îndeplinesc obligațiile fiscale, inclusiv plata TVA. Cumpărătorii de mașini second-hand trebuie să știe că dacă mașina a fost vândută fără plata TVA vor trebui să dea explicații autorităților privind condițiile în care a fost cumpărată mașina.
În vizorul inspectorilor antifraudă se află cei care aduc mașini second hand din străinătate (în special de lux) pentru a le vinde în România și despre care se bănuiește că fac evaziune fiscală la comerțul intracomunitar de mașini rulate. Potrivit unui comunicat al DGAF, inspectorii au verificat în ultimele 10 luni un număr de 472 contribuabili (persoane juridice și persoane fizice) care comercializau autoturisme de lux la mâna a doua provenite din Germania, Olanda și Austria, fără să plătească obligațiile fiscale. Urmare a abaterilor constatate în timpul acestor controale au fost dispuse amenzi de peste 3,9 milioane lei și au fost confiscate 35 autoturisme.
Totodată, au existat 20 de situații în care au fost sesizate organele de urmărire penală pentru prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de peste 72 milioane lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor evaluate la peste 84 milioane lei au fost instituite 51 de măsuri asigurătorii asupra a 170 de autoturisme.
În esență, evazioniștii se eschivau de la plata taxei pe valoarea adăugată, prin înființarea de firme pe numele unor persoane cu o situație materială precară, pe numele cărora se adunau datorii la stat, iar comercianții vindeau mașinile cu plata în numerar la un preț mai mic cu cel puțin 19% (cât e cota de TVA) decât prețul pieței.
Controale la vânzătorii de mașini. Ce trebuie să știe cumpărătorii de mașini second hand
Autoritățile atrag atenția că, de cele mai multe ori, un preț mic pentru o mașină second hand poate însemna atât posibile probleme tehnice, cât și o tentativă de înșelăciune. Inspectorii DGAF recomandă evitarea plății în numerar la cumpărarea unei mașini second hand aduse din alte state UE.
De asemenea, cumpărătorul ar trebui:
- să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
- să verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0, prețul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură1 a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
- să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunțuri etc).
În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie știut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor trebui să ofere autorităților explicații detaliate atât despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere a situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie.