Contravențiile ar putea fi constatate și pe baza imaginilor video

Publicat: 11 11. 2021, 09:40
Actualizat: 11 11. 2021, 09:45

Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, contravenţiile comise în trafic ar putea fi constatate și sancționate de poliţişti și pe baza filmărilor realizate de șoferi. Falsificarea sau folosirea imaginilor falsificate se va pedepsi cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă, se mai arată în proiect.

Proiectul legislativ prevede, totodată, că procesul-verbal poate fi încheiat de agentul de la „Rutieră” şi în lipsa contravenientului după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.

Potrivit proiectului, „constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanţii la trafic ori de autorităţile administraţiei publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Pentru constatarea contravenţiei este necesară şi declaraţia pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenţii şi asupra autenticităţii şi veridicităţii înregistrării video furnizate de către acesta”.

Proiectul de lege modifică OUG nr. 195/2002

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Mihai Botez, a explicat că „propunerea legislativă presupune să dea posibilitatea poliţiştilor să emită procese-verbale de contravenţie pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord”. O soluție similară a fost deja implementată în unele state europene precum Marea Britanie.

Deputatul USR spune că se impune o actualizare și modificare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul redefinirii „mijlocului video” ca fiind „dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autorităţile administraţiei publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat şi verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfăşurarea unui eveniment, şi cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulaţie”.

De asemenea, iniţiativa introduce un nou alineat la art. 109, potrivit căruia „constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenţiei este necesară şi declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate de către acesta”.