Contractul de montare a radarelor fixe/camere de supraveghere, semnat! Unde vor fi amplasate

Autor: Radu Țuțulan 05 sept. 2024 Știri auto
Contractul de montare a radarelor fixe/camere de supraveghere, semnat! Unde vor fi amplasate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat un contract de montare a zeci de radare fixe. Iată unde vor fi montate camerele de supraveghere a traficului și ce funcții vor avea acestea.

Compania de Drumuri a semnat un contract de aproape 135 de milioane de lei pentru instalarea de radare fixe.

Proiectul presupune montarea a zeci de aparate de detecție, camere de supraveghere, senzori și stații meteo.

Radare fixe pe drumurile de mare viteză

Viitorul sistem de radare fixe va permite și culegerea unor date generale despre trafic.

Astfel, sistemul de monitorizare va detecta atât viteza de deplasare a mașinilor, cât și alte abateri ale șoferilor. De exemplu, cei care conduc periculos, au un comportament agresiv sau circulă pe banda de urgență.

De asemenea, conducătorii auto vor fi avertizați asupra unor pericole prin intermediul unor panouri digitale de informare.

Unde sunt montate radare fixe

Radarele fixe vor fi montate pe A1, A2, A3 și pe DN1. Așadar, șoferii trebuie să fie atenți la viteza cu care circulă pe principalele autostrăzi din România și pe Drumul Național 1.

De exemplu, pe Autostrada 3, care are doar 60 de kilometri, vor fi montate 20 de aparate care pot determina numărul mașinilor, viteza cu care rulează și distanța dintre ele. Alte 29 de camere de detecție a incidentelor vor semnala vehiculele oprite, mersul pe contrasens, apariția vreunui pieton pe carosabil, pierderea încărcăturii, fumul, focul sau ceața, scrie profit.ro.

Acestora li se adaugă patru stații meteo și 17 camere de supraveghere. Camerele pot fi fixe sau mobile, iar unele vor identifica numerele de înmatriculare ale mașinilor.

Autoritățile îi vor depista cu ușurință pe cei care circulă cu viteză, nu au rovinietă sau au gabaritul depășit.

Informațiile culese de sistemele de monitorizare vor fi transpuse pe panouri cu mesaje variabile, astfel încât șoferii să știe ce-i așteaptă pe șosea.

Când vor fi montate noile sisteme de monitorizare a traficului

În total, CNAIR a semnat cu firma care va monta aceste sisteme de monitorizare un contract cu o durată de 7 ani.

În următoarele 6 luni, firma trebuie să finalizeze partea de proiectare a sistemului.

Apoi, din primăvara anului 2025 să înceapă montarea efectivă a radarelor fixe si a celorlalte sisteme de monitorizare a traficului.

Implementarea trebuie finalizată, conform contractului, până cel târziu în toamna anului 2026. Apoi, timp de 60 luni firma va asigura mentenanța pentru aceste radare fixe și sisteme de monitorizare a traficului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide