Comisia Europeană a adoptat noile taxe provizorii pentru mașinile electrice fabricate în China. Sunt vizate mai multe modele, printre care și Dacia Spring

Autor: Ionuț Vîlciu 05 iul. 2024 Știri auto
Comisia Europeană a adoptat noile taxe provizorii pentru mașinile electrice fabricate în China. Sunt vizate mai multe modele, printre care și Dacia Spring

Este oficial, Comisia Europeană impune taxe vamale provizorii pentru mașinile electrice fabricate în China.

Comisia Europeană a impus joi, după nouă luni de la lansarea investigației asupra subvențiilor oferite de statul chinez, taxe vamale provizorii pentru importurile de mașini electrice din China, transmite Agerpres.

Pe baza investigației, Comisia Europeană a concluzionat că lanțul de producție de mașini electrice din China beneficiază de subvenții incorecte, reprezentând o amenințare economică pentru producătorii de vehiculele electrice pe baterii din UE. De asemenea, ancheta a analizat posibilele consecințe și impactul acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de vehicule electrice din blocul comunitar.

Cum se vor aplica noile taxe vamale, în funcție de producători?

Noile tarife vamale suplimentare care se vor aplica celor trei producători chinezi din eșantion sunt de 17,4% pentru automobilele BYD, de 19,9% pentru automobilele Geely şi de 37,6% pentru automobilele SAIC. Alţi producători de mașini electrice din China, care au cooperat în timpul investigaţiei şi nu au fost incluşi în eşantion, se vor confrunta în medie cu tarifele vamale de 20,8%, iar firmelor care nu au cooperat li se vor impune tarife de 37,6%.

Aceste taxe se vor aplica inclusiv pentru mașinile produse de branduri europene în China. Astfel, modele precum Volvo EX30, Tesla Model 3 sau Dacia Spring vor suferi taxe vamale suplimentare. Deocamdată, Dacia spune că prețurile pentru Spring nu vor crește, cel puțin deocamdată. Totuși, am putea vedea o majorare a prețurilor în viitor.

Taxele vamale provizorii se vor aplica de vineri, 5 iulie 2024, pentru o durată maximă de patru luni. În acest interval va fi luată o decizie finală privind taxe vamale definitive, în urma votului statelor membre UE. Când va fi adoptată, această decizie va genera taxe vamale definitive pentru o perioadă de cinci ani, a precizat Comisia Europeană.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide