Continuăm cu partea a doua a interviului exclusiv realizat de Roxana Ciuhulescu cu domnul Ion Țiriac, de această dată având ca subiect colecția unică de mașini Rolls Royce Phantom a omului de afaceri. Aceasta poate fi admirată în cadrul Țiriac Collection.
Ion Țiriac deține în galeria de la Otopeni o colecție impresionantă compusă din peste 400 de mașini, toate funcționale. Este cea mai mare galerie privată de mașini din Europa și singura care deține toate modelele Rolls Royce Phantom I-VI. Cele 7 generații de Phantom, au povești speciale iar unele sunt achiziționate la licitații. Valoarea lor este dovedită prin numeroasele premii obținute în diferite concursuri de eleganță.
Rolls Royce Phantom I by Charlesworth este un model demn de filmele americane, acesta fiind un principal actor pentru filmele companiei Warner Brothers. Modelul expus încă din 2013 în galeria Țiriac Collection, are un motor de 7668 cmc cu „suficienți” CP și o transmisie manuală cu 4 viteze, fiind primul Rolls Royce care a folosit un motor cu supapă acționată de sus. Este un model cunoscut sub porecla „Doamna zburătoare” și a fost proiectat în 1911 de artistul Charles Sykes. Au fost produse în total 3512 unități, în toată lumea.
Rolls Royce Phantom II Sedanca de Ville by Windovers a câștigat în 2013 titlul Concours D’Elegance organizat anual, în Sinaia. James Bond, personaj interpretat de Roger Moore în 1983, conducea un Rolls Royce Phantom II. Modelul expus la Otopeni este o versiune mai rafinată a lui Phantom, având un propulsor de 7.7L, cu 6 cilindri aliniați ce dezvoltă 118 CP. Are o cutie de viteze manuală cu 4 trepte, cu transmisii capsulate sincronizate pe treptele 3 și 4.
Rolls Royce Phantom III Touring Limousine by Freestone, a fost livrată către Sir John Leigh din Londra în martie 1939 și a fost printre ultimele modele Phantom III fabricate. Proprietarul a păstrat mașina pană în 1953. La sfârșitul anilor 1970, mașina a fost restaurată complet. Ca și primele două generații de Phantom, și Phantom III a avut rol în cinematografie, fiind folosit în filmul „Richard al III-lea”, în care au jucat Ian McKellen și Annette Bening. Interiorul extravagant este echipat cu un ceas Cartier, o măsuță de toaletă pentru doamne și un dulăpior de cocktail-uri pentru domni. Capacul portbagajului este dotat cu un set complet de instrumente și poate fi pliat în jos pentru bagaje suplimentare.
Rolls Royce Phantom IV Coachwork by Hooper l-a avut ca prim proprietar pe Aga Khan al III-lea, al 48-lea Imam al comunității Nizari Ismaili. Când Rolls Royce a vândut mașina Imamului Aga Khan, a inclus o clauză conform căreia mașina nu putea fi revândută. După moartea sa, însă, văduva acestuia a comercializat-o către hotelul Mayfair-Lennox (Missouri, SUA), unde era folosită pentru a prelua oaspeții de la aeroport. Din cauza capacitătii mici a cabinei, a fost revândută în 1962. Ulterior, mașina a fost vopsită în roșu. În august 2011, mașina a fost oferită spre vânzare la licitația Gooding & Company organizată în Pebble Beach, California. Se estimase că se va vinde pentru $850.000 – $1.100.000. Ofertele nu i-au mulțumit pe proprietarii vehiculului și mașina a părăsit licitația nevândută. Modelul are un motor cu 8 cilindri în linie, de 5,7 litri și o cutie automată cu 4 viteze. Acesta nu este singurul Phantom IV deținut de omul de afaceri Ion Țiriac. În galerie, mai există un Phantom IV, de data aceasta de culoare indigo închis, ce a fost deținut anterior de Ernest Hives, directorul Rolls Royce, apoi de către Ducesa de Kent.
Rolls Royce Phantom V by Park Ward a fost produs pe 23 martie 1960 și achiziționat de Ion Țiriac la o licitație, în 2010. Pe 25 mai 1990, Sir Elton John a cumpărat acest Phantom V, pe care ulterior a cerut să-l vopsească în roz cu alb și interiorul să se asorteze cu caroseria. În acest moment, mașina are 38732 de mile la bord. Au fost fabricate 516 modele Phantom V.
Rolls Royce Phantom VI a fost produs în numai 374 de unități, majoritatea limuzine proiectate de Mulliner Park Ward, dar au existat și câteva modele Landaulet și două decapotabile, ambele proiectate de constructorul de caroserii Frua din Italia. Modelul expus în galerie are numai 9906 mile la bord și a aparținut unei foste prințese din Orientul Mijlociu. Acesta este echipat cu geamuri electrice, banchetă electrică în spate, televizor alb-negru, radio FM și aer condiționat separate pentru compartimentul din fată și cel din spate, un dulap cu băuturi și un sistem de comunicare interioară prin telefon.
Colecția Țiriac este singura galerie care include toate cele șase modele clasice Phantom ale seriei I-VI dar și alte 9 modele ale aceluiași producător britanic.