Atât pietonii cât și șoferii sunt obligați să respecte mai multe reguli în ceea ce privește traversarea drumului. Șoferii care nu le respectă riscă să rămână fără permis de conducere, iar pietonii care ignoră aceste obligații pot fi amendați. Dar, sunt obligați șoferii să acorde prioritate pietonilor când aceștia se angajează într-o traversare pe la colțul străzii?
Conform legii, pietonii au dreptul de a traversa strada numai prin locurile special marcate și semnalizate. Dacă trecerea pentru pietoni este dotată și cu un semafor, atunci cei care traversează trebuie să respecte culorile acestuia.
Dar, dacă pe un drum nu există nicio zonă de traversare amenajată, cum pot trece strada pietonii?
Șoferii sunt obligați să oprească și să acorde prioritate pietonilor:
Așadar, la o trecere de pietoni semnalizată corespunzător, șoferii sunt obligați să acorde prioritate pietonilor.
Dar, la rândul lor, pietonii sunt obligați ca, înainte de a se angaja în traversarea drumului, să se asigure că au fost observați de conducătorii auto și toate vehiculele au oprit pentru a le permite traversarea.
Dacă trecerea este dotată cu semafor, pietonii nu pot traversa decât pe culoarea verde. Iar dacă semaforul este stins sau este galben intermitent pentru vehicule, atunci se aplică regula de la trecerea de pietoni nesemaforizată. Deci, pietonii au prioritate, dar nu pot traversa decât dacă s-au asigurat în prealabil.
Multe drumuri din România nu au, însă, treceri pentru pietoni. Și nu e vorba doar de șoselele de la sat, ci și de străzile mai mici din oraș.
În cazul acestor drumuri, conform legii, traversarea se face pe la colțul străzii.
„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din legea circulației.
Așadar, oamenii pot traversa și pe la colțul străzii, chiar dacă nu e amenajată o trecere de pietoni.
Însă, spre deosebire de trecerea de pietoni, atunci când traversarea se face pe la colțul străzii, prioritate de trecere au autovehiculele. Conform legii, pietonii pot traversa prin aceste zone numai după ce au trecut toate mașinile.
Legea rutieră stabilește că pietonul poartă întreaga responsabilitate a producerii unui accident, dacă traversează prin loc nepermis. Dar numai dacă șoferul a respectat toate regulile de circulație.
„Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, stabilește Art. 72 (4) din Codul Rutier.
Astfel, dacă se produce un accident din cauza unui pieton care a traversat neregulamentar, dar expertiza stabilește că șoferul conducea cu viteză peste limita legală, atunci instanța de judecată ar putea stabili că este o culpă comună. La fel și în cazul în care conducătorul auto s-a aflat sub influența alcoolului sau drogurilor.
Dar, dacă șoferul a respectat toate normele rutiere impuse, atunci singurul vinovat de producerea accidentului va fi pietonul.